Home » News » Yleisötilaisuus: Katsaus Pohjois-Kaukasiaan

Yleisötilaisuus: Katsaus Pohjois-Kaukasiaan


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi järjestää keskustelutilaisuuden, jossa aiheena on Pohjois-Kaukasian nykytilanne. Yleisötilaisuus pidetään Pressiklubilla (Pullman Barin yhteydessä Helsingin rautatieasemalla, 2. krs) perjantaina 22.01.2010 alkaen kello 15:00. Tilaisuus on kaikille avoin.

Alustajina ovat Fatima Tlisova* (Pohjois-Kaukasian ihmisoikeustilanne), Islam Tumsojev** (Tšetšenian nykytilanne) ja Mikael Storsjö*** ("Kaukasian emiraatti"). Tilaisuutta juontaa EU-parlamentaarikko Heidi Hautala, joka kertoo miten hänen puheenjohdollaan toimiva Euroopan Parlamentin ihmisoikeusalivaliokunta koettaa vaikuttaa Pohjois-Kaukasian ihmisoikeustilanteeseen.

Pohjois-Kaukasian turvallisuus- ja ihmisoikeustilanne on heikentynyt kesän 2009 aikana erityisesti Tšetšeniassa, Ingušiassa ja Dagestanissa. Venäjä lopetti keväällä 2009 vuosia käynnissä olleen terrorisminvastaisen operaation Tšetšeniassa, minkä jälkeen yhteenotot eri ryhmien välillä ovat huomattavasti lisääntyneet. Lukuisia virkamiehiä, miliisejä ja siviilejä on kuollut yhteenotoissa.

Venäjän johto on toistuvasti ilmaissut huolensa tilanteesta, mutta toistaiseksi ei ole onnistunut vakauttamaan aluetta; voimankäyttö on vain pahentanut tilannetta. Presidentti Dmitri Medvedevin päätös perustaa Pohjois-Kaukasian federaatiopiiri johtanee tilanteeseen, jossa keskushallinnon ote Pohjois-Kaukasiasta vain tiukkenee ja entisestään etäännyttää paikallisen väestön viranomaisista.

Tilaisuudessa Fatima Tlisova julkaisee aloitteen Pohjois-Kaukasian kansanmurhien tutkimiseksi. Georgian Ilia Tšavtšavadzen valtionyliopisto käynnistää tutkimusohjelman, jossa selvitetään Pohjois-Kaukasian eri kansojen kansanmurhat 1800- ja 1900-lukujen aikana. Kansanmurhissa menehtyi jopa useita miljoonia ihmisiä. Tbilisissä järjestetään kansanmurhakonferenssi 19.-22.03.2010.

* Fatima Tlisova on tšerkessi, pohjoiskaukasialaisesta Kabardino-Balkarian tasavallasta kotoisin oleva journalisti, joka on työskennellyt mm. Novaja Gazetan, uutistoimisto Regnumin ja Associated Pressin kirjeenvaihtajana. Hän asuu nykyään Yhdysvalloissa poliittisena pakolaisena.

** Islam Tumsojev on Suomessa asuva turvapaikanhakija Tšetšeniasta. Hän toimii journalistina, erityisesti verkkomedian puolella.

*** Mikael Storsjö on Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin sihteeri ja tšetšeeni-diasporan piirissä toimiva kansalaisaktiivi, joka myös on tarjonnut internet-palveluja vastarintataistelijoiden verkkosivustoille.


2 Comments

  1. Karl Haushofer says:

    Tarkoittaako "Kaukasian ihmisoikeustilanteen" kohentaminen sitä, että alue pitää luovuttaa islamistien ja terroristien temmellyskentäksi?

  2. Mikael Storsjö says:

    Venäjän surkeassa ihmisoikeustilanteessa Pohjois-Kaukasia saa erikoismaininnan "The Worst of the Worst", joten jokainen muutos nykyiseen tilanteeseen lienee muutos parempaan päin. Terrorismia alueella esiintyy enemmän kuin missään muualla Euroopassa, ja osoittava sormi suuntautuu tietenkin tahoihin jotka ovat viime viidentoista vuoden aikana tappaneet noin neljännesmiljoona ihmistä alueella.

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: