Home » News » Viroa lyödään neuvostohistorialla

Viroa lyödään neuvostohistorialla


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

Media_httpuploadwikim_wjcdy


Neuvostomonumentista tehdään venäläisten ikonia

Suuri Venäjä on antanut periksi Puolalle ja tunnustanut Katynin joukkomurhan ainakin osaksi. Pientä rajanaapuria Viroa taas kuristetaan pillistä armottomasti Pronssisoturilla.

Kremlin kampanja kantaa yllättäen nykytaiteeseenkin. Taiteilija Kristina Noran muunsi Pronssisoturin Kultasoturiksi. Hän on väittänyt, että Virossa elää kaksi eri historiakäsitystä, jotka eivät kohtaa. Totta – mutta niissä on ratkaiseva ero. Toinen on kansojen, niin virolaisten, venäläisten kuin puolalaistenkin kokemus stalinismista ja miehityksestä.

Toinen taas on propagandistinen legenda. Kultaamalla neuvostosoturin Norman teki paljastavan valinnan – todelliseen historiaan hän olisi päässyt värjäämällä sen punaiseksi kuin veri tai kuin Gulag, joka vastasi vanki- ja työleirien järjestelmästä Neuvostoliitossa.

Norman väittää, että venäläisvähemmistö on työnnetty näkymättömäksi. Hän myöntää, että tätä marginalisoitumista ohjaa Venäjän valtapolitiikka. Tosiasiassa Viron venäjänkielisillä on laaja media ja osallistumisoikeus. ETV2-kanavalla on tärkeitä venäjänkielisiä foorumeita, kuten kulttuuriohjelma Batareja. Kanavalla on myös venäjänkieliset uutiset ja talousohjelma.Viron radiolla on suosittu venäjäkielinen kanava.

Kuitenkin Virossa Venäjän politiikan on vaikea pysyä venäläisenä muuttumatta stalinistiksi. Neuvostomentaliteettia tuputetaan lapsesta alkaen. Siltä pääsee rauhaan vain jos julistautuu virolaiseksi: jos et halua ottaa virolaista sukunimeä ja pidät kiinni identiteetistäsi demokraattisena venäläisenä, saat valmistautua painostukseen.

Venäjänkielisissä kouluissa syötetään putinilaista propagandaa. Jo alaluokkalaisia viedään katsomaan Pronssisotilasta. Opettaja kertoo siitä Viron ja Euroopan vapauttajana, kiittämättömät virolaiset eivät vain halua tunnustaa tätä.

Viron venäläinen lehdistö toitottaa, että roistomaiset virolaiset tuhoavat venäläisten historiallisen muiston ja että vuoden 2007 mellakat järjesti Viron hallitus eikä juopunut ja kiihotettu venäläinen lauma. Se käskee venäläisiä olemaan uskomatta omia silmiään ja korviaan. Venäjän federaation kanavilla sumutetaan vielä pahemmin.

Pronssisoturia tuputetaan Viron venäläisille identiteetin perustaksi. Jos et käy kumartamassa pronssisotilasta, et ole venäläinen, vaan kavaltaja ja heittiö. Tästä painostuksesta pääsee eroon kahdella tavalla. Voi ryhtyä virolaiseksi, kuten monet tekevät. Voi myös osallistua keskusteluun ja tarjota toisen näkökulman. Silloin joutuu “poliitikon” kirjoihin ja saa lokakampanjan niskaansa.

Kuka tarvitsee sitä, että venäläiset muutetaan stalinisteiksi? Venäjä rakentaa viidettä kolonnaa Virossa, ja helpoimmin se syntyy 1970-1980-luvulla maahan muuttaneista. Sen vahvistamisen käytetään kaikkia resursseja – lehdistöä, Venäjän johdolle lojaaleja opettajia, kansalaissektoria. Nämä “toimijat”ajavat venäläisiä järjestelmällisesti syrjäytymiseen ja syyttävät tästä Viron hallitusta.

Miehityksen aikana Viroon tulleilla venäjänkielisillä ei ole vahvoja siteitä maahan eivätkä he nouse puolustamaan Viroa. He ovat helppo saalis Kremlin operaatioille.

Suomessakin viritellään “Lasnamäen ongelmaa”. Ehkä suomalaiset heräävät Viron historiapulmaan, kun Kremlin kiihottamat syrjäytyneet alkavat heitellä Mannerheimin ja Risto Rytin patsasta kananmunilla. Tietyt “antifasistit” rakentavat jo tätä peliä.

Historiariita ei ole venäläisten ja virolaisten, vaan demokraattisen Euroopan ja stalinismin välinen. Tästä ovat puhuneet monet venäläiset kuten Svetlana Aleksejeva ja Vladimir Bukovski. Tällaisissa demokraateissa on todellinen venäläinen identiteetti, ei neuvostohistorian krampeissa ja stalinismin muistomerkeissä.

Jevgeni Krishtafovitsh
Avoin tasavalta -yhdistyksen puheenjohtaja, Tallinna

Jukka Mallinen
Kääntäjä, Helsinki

Julkaistu Suomen Kuvalehdessä 23.04.2010


Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: