Home » News » Viharikoksia

Viharikoksia


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

Media_httpstaticeplee_ijobg

Touko-kesäkuussa Venäjän tiedotusvälineet julkaisivat yhteensä 149 Suomea sivuavaa uutista. Lukuun on otettu mukaan kaikki uutiset olivat ne sitten talouden, kulttuurin tieteen tai politiikan aloilta. Aikavälille osui esimerkiksi laajaa huomiota herättänyt pääministeri Vladimir Putinin Lappeenrannan vierailu.

Näistä uutisista 42 eli lähes joka kolmas oli lähtöisin Johan Bäckmanilta – joko niin, että hänet mainittiin nimenomaisena lähteenä, tai niin, että hän oli aiemmin toiminut aiheen nimeltä mainittuna liikkeelle laskijana.

Venäjä on iso maa ja siellä on paljon viestimiä. Useimmat Suomea koskevat uutiset ovat lyhyitä, asiallisia ja toteavia, vaikka suuressa joukossa aina on myös joitain kummallisuuksia. Mutta kun yksi ainoa henkilö hallitsee kolmannesta Suomea koskevasta julkisuudesta, sitä voi jo pitää Suomen ja Venäjän suhteiden kannalta merkittävänä seikkana. Suomen ulkoministeriöstä tai edustustoista lähtöisin olleita uutisaiheita löytyi samalta ajalta alta kymmenen.

Hörhöt häkkiin

Tasavallan presidentti Tarja Halonen tuomitsi äskettäin jyrkästi ja aiheellisesti ne hörhöt, jotka Aleksanterinkadulla hyökkäsivät savupommein ja pippurisumuttein Helsinki Pride 2010 -kulkuetta vastaan. Hän arveli, että Suomen maine suvaitsevaisena sivistysmaana on välikohtauksen vuoksi mennyttä.

Kävin läpi välikohtauksen jälkeisen ajan tärkeimmät tuntemani ulkomaiset sanomalehdet. Ei löytynyt mainintoja etusivuilta eikä juuri sisäsivuiltakaan. Arvovaltaisia kommentteja en löytänyt ainuttakaan. Seksuaalivähemmistöjen omassa keskuudessa tiedot kulkevat yli rajojen muita teitä, joten siellä Suomen maine on varmasti saanut ikävän kolauksen.

Mutta se hämmästyttää, että kun kymmenet miljoonat tavalliset venäläiset, niin homot kuin heterotkin, altistetaan viikosta toiseen Suomea, sen viranomaisia ja suomalaisia halveksivaan ja vääriä tietoja sisältävään kirjoitteluun, se ei näytä presidenttimme yöunta häiritsevän.

Laiskaa kansaa

Suomea koskevasta Venäjän median uutisoinnista laadittu yhteenveto paljasti muutakin mielenkiintoista. Kun Johan Bäckman vielä kehitteli tekniikkaansa Virossa – ennen kuin sai maahan porttikiellon – hänen rinnallaan Viron ja virolaisten arvostelijana esiintyi usein Sami Lotila, joka nyttemmin vaikuttaa Tampereella Hymy-lehden päätoimittajana.

Lotila ei ole unohtanut aiempia oppejaan, vaan on Venäjän median riemuksi jatkanut Viron arvostelua myös uudessa toimessaan. Tässä näyte hänen Hymyssä julkaistuista teksteistään Golos Rossiin mukaan:

”Minusta näyttää usein, että Viron eliitti tai poliitikot yrittävät tuhota kansansa. Tulokset ovat vaikuttavia! Jo 40-vuotiaana virolainen on harmaantunut, väsynyt, katkeroitunut ja valmis kuolemaan … kuten tunnettua, virolaiset ovat laiskaa kansaa, joka mielellään syö ja juo määrättömästi, ja että tavallisille suomalaisille ja ruotsalaisille Viro on takapajuinen, huvittava alkoholistien Disneyland”.

Rikoslain 11 luvusta löytyy pykälä, jossa puhutaan rikoksista ihmisyyttä vastaan: ”Joka yleisön keskuuteen levittää lausuntoja tai muita tiedonantoja, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kansallista, etnistä, rodullista tai uskonnollista ryhmää taikka niihin rinnastettavaa muuta kansanryhmää, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi”.

Eikö lakia pitäisi noudattaa myös silloin, kun solvauksen ja panettelun kohteena on kanssamme ystävällisissä väleissä elävä sukulaiskansa?

Kesäkuussa Komin tasavallan portaali (komipress.ru) julkaisi kääntäjä Jukka Mallisen johtaman kansalaisaktivistiryhmän kirjeen, jota voi pitää Venäjän medialle osoitettuna vetoomuksena, jotta se ei käyttäisi lähteenä Johan Bäckmania, koska tämä lietsoo vihaa suomalaisten ja Suomessa asuvien venäläisten välille. Kirje edustaa oman aikamme isänmaallisuutta ja oikeaa ystävyyspolitiikkaa.

Jarmo Mäkelä

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: