Home » News » Tshetshenian rintamalta ei mitään uutta

Tshetshenian rintamalta ei mitään uutta


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements
Media_httpwwwlikefisi_skfdy

Arkadi Babtshenkon Sodan värit on nuoren sotilaan omakohtainen kärsimysnäytelmä Venäjän armeijan sotatoimissa Kaukasuksella. Teos on herättänyt huomiota kaikkialla maailmassa – paitsi Venäjällä. Sitä on verrattu kielellisesti ja tyylillisesti jopa Erich Maria Remarquen sodanvastaiseen klassikkoon, kirjoittaa Pentti Stranius Kansan Uutisissa.

Kirjan tekijä päätyi lyhyen alokasajan — ”pelkän morsetuskurssin” — jälkeen suoraan Tshetsheniaan vain 18-vuotiaana. Hän soti siellä nelisen vuotta, säilyi hengissä, palasi Moskovaan ja yritti eheytyä ihmiseksi kirjaamalla kokemuksensa ylös. Nyttemmin hän on toimittaja ja vaihtoehtolehti Novaja Gazetan sotakirjeenvaihtaja. Lehden toimittajista on murhattu monta.

Sodan värit on ensi sivuilta lähtien painajaismaista luettavaa. Alokkaat ovat upseerien sadistisen väkivallan kohteita. Kaukasukselle määrätyistä ei välitetä, koska he kuolevat joka tapauksessa kokemattomuuttaan. Kanta-aliupseerit ja niin sanotut sopimussotilaat antavat ”koulutusta” nuoremmille pahoinpitelemällä alokkaat henkihieveriin.

Babtshenko ei säästä kumpaakaan osapuolta kuvatessaan sodan ilmestyskirjamaista arkea. Vankeja kidutetaan ja rääkätään molemmin puolin rintamaa — heitä ristiinnaulitaan, kastroidaan ja teloitetaan monin mielikuvituksellisin tavoin. Järkyttävintä on, että armeija kiduttaa myös omiaan. Minkään valtakunnan moraalia ei kasarmeilla tunneta.

Babtshenkon asetovereista kaatuivat miltei kaikki: ”Teltoissa lojuivat työläisten, opettajien, maalaisten ja alempien virkamiesten lapset, joilta valtio vei ensin viimeisetkin pennoset ja jotka sitten lähetettiin tänne kuolemaan. Heidän vanhempansa eivät pystyneet antamaan lahjuksia oikeille ihmisille tai kuvittelivat, että varusmiespalvelus on jokaisen miehen velvollisuus."

http://www.kansanuutiset.fi/blogit/pentti-stranius/tshetshenian-rintamalta-ei-mitaan-uutta


Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: