Home » News » Tshetsheenipakolaiset vastustavat viharyhmää

Tshetsheenipakolaiset vastustavat viharyhmää


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

Media_httpimgurcomq72_emuhe

Kolmisenkymmentä Suomessa turvapaikan saanutta tshetsheeniä osoitti mieltään Pohjan kirkon edustalla Raaseporissa sunnuntaina. Mielenosoittajat halusivat kiinnittää seurakuntalaisten huomion kirkkoherra Juha Molarin esittämiin uhkauksiin ja vihakampanjaan Suomessa asuvia tshetsheenipakolaisia vastaan. Mielenosoittajat jakoivat lentolehtistä, jossa kerrottiin Molarin aiemmista lausunnoista, ja kantoivat julisteita, joissa sanottiin mm. “Emme ole terroristeja!”, “Miksi tämä pastori vainoaa meitä?”, “Molarin viharyhmä vainoaa pakolaisia” ja “Piispa Heikka, suojele meitä tältä papilta!”

Kirkkoherra Molarin mukaan mielenosoitus oli laiton, ilmeisesti koska mielenosoittajat, joita hän on uhkaillut ja parjannut, eivät olleet pyytäneet häneltä lupaa. Tosiasiassa mielenosoituksen järjestäjät olivat ilmoittaneet tapahtumasta hyvissä ajoin paikalliselle poliisille. Poliisipartio saapuikin paikalle, tarkkaili tilannetta viitisen minuuttia ja lähti pois puuttumatta asiaan; selvästikin poliisin mielestä mielenosoittajat eivät vaarantaneet yleistä turvallisuutta eivätkä häirinneet ketään. Mielenosoitusta oli tallentamassa YLE:n Silminnäkijä-ohjelman kuvausryhmä.

Aiemmin Suomessa asuvat tshetsheenit ja inguushit lähettivät avoimen kirjeen vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet’lle, jossa he pyysivät tältä turvaa Molarin uhkauksilta. Kirkkoherra oli kirjoittanut blogissaan, että “Kaukasiasta ei ole tullut yhtään oikeaa pakolaista Suomeen, vaan jokainen Kaukasiasta pakeneva ja Suomeen saapunut on yhteydessä terrorismiin”. Hän väitti myös, että “turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen terroriyhteyksiensä tähden”. Suomessa asuvat tshetsheeni- ja inguushipakolaiset pitävät Molarin lausuntoja kiihotuksena kansanryhmää vastaan.

Kirkkoherra Molari on “Suomen antifasistinen komitea” -nimisen viharyhmän jäsen. Ryhmä hyökkää jatkuvasti niitä vastaan, jotka ovat paenneet Venäjältä saadakseen turvaa, ja niitä vastaan, jotka ovat uskaltaneet arvostella Venäjän hallituksen toimia. Ryhmän väite, että Suomessa asuvat tshetsheeni- ja inguushipakolaiset olisivat yhteydessä terrorismiin, vaarantaa pakolaisten sukulaisten turvallisuuden heidän kotimaassaan. Tämän ohella on huomattava, että ryhmän pitkään jatkunut valhe- ja parjauskampanja on vahingoittanut Suomen ja suomalaisten julkisuuskuvaa Venäjällä.

Mielenosoittajien käymät monet keskustelut seurakuntalaisten kanssa Pohjan kirkon edustalla osoittivat, että seurakuntalaiset eivät juuri tienneet heidän pastorinsa toimista seurakunnan ulkopuolella. Eräs paikallinen asukas sanoi, että seurakuntalaiset eivät tienneet Molarin vihakampanjoista, koska paikalliset lehdet eivät asiasta juuri kirjoita. Mielenosoittajat halusivatkin informoida seurakuntalaisia Molarin toimista siinä toivossa, että seurakuntalaiset pohtisivat, onko kirkkoherran soveliasta lietsoa rotuvihaa hädänalaisia ihmisiä kohtaan ja parjata lähimmäisiään.

Eräs kirkon henkilökuntaan kuuluva pahoitteli syntynyttä tilannetta ja kertoi ottavansa etäisyyttä kirkkoherran toimintaan. Toinen totesi, että mielenosoitus ei häirinnyt eikä pelottanut. Eräs paikallinen asukas ilmaisi toiveensa, että Molari jättäisi kirkkoherran tehtävät ja kertoi, että piispa Heikka olisi jo pyytänyt kirkkoherraa eroamaan. Pohjan ruotsinkielisen seurakunnan jäsen kertoi olevansa jyrkästi eri mieltä Molarin kanssa ja ilmaisi paheksuntansa sitä, miten Molari sekoittaa omat poliittiset mieltymyksensä ja työnsä kirkkoherrana.

Molari ei tosiaan näytä tekevän eroa pastorin ja riidankylväjän roolien välillä: esiintyessään Pohjan kirkon edustalla liperit kaulassa hän antoi lausuntoja “Suomi-Kaukasia -ystävyysseuran” sihteerin ominaisuudessa. Tähän kerhoon kuuluu Molarin lisäksi “antifasistisen komitean” johtaja Johan Bäckman ja troikan kolmas jäsen, yhdestä ääripäästä toiseen hortoileva Risto Tammi. Molari käytti tilaisuuttaan hyväkseen suoltaakseen kuuden karaatin potaskaansa, jota hän julkaisee lähes päivittäin blogissaan. Mielenosoittajia, joiden joukossa oli useita lapsia, hän nimitti “saatananpalvojiksi”.

Mikael Storsjö, Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin sihteeri ja tunnettu Tshetshenia-aktivisti, pyysi seurakuntalaisilta ymmärrystä mielenosoittajille, joiden tavoitteena oli kertoa seurakunnan jäsenille kirkkoherran toimista. Storsjö korosti, että mielenosoitus ei ollut millään muotoa suunnattu kirkkoa tai Pohjan seurakunnan jäseniä tai työntekijöitä vastaan. “Eiväthän seurakuntalaiset ole vastuussa pastorin toilailusta ja kiihkoilusta”, hän totesi. Storsjö kritisoi myös Espoon tuomiokapitulin passiivisuutta Molaria vastaan tehtyjen valitusten tutkimisessa. Tuomiokapituli on siirtänyt kantelut poliisin tutkittavaksi siitä huolimatta, että osa niistä ei kuulu poliisille.

Lue lisää sunnuntain mielenosoituksesta:

Tshetsheenivähemmistö osoitti mieltään kirkkoherra Molarille
Turun Sanomat, 31.10 2010
http://www.ts.fi/online/kotimaa/170625.html

Tjetjener demonstrerade mot Pojoherde
YLE Nyheter, 01.11.2010
http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=199847

Tjetjener demonstrerade i Pojo
Västra Nyland, 01.11.2010
http://www.vastranyland.fi/start/tjetjener_demonstrerade_i_pojo_2329455.html

Mielenilmaus rasistikirkkoherra Juha Molaria vastaan
Pauli Saarinen, 03.11.2010
http://saarinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/50840-mielenilmaus-rasistikirkkoherra-juha-molaria-vastaan


Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: