Home » News » Riidankylväjä

Riidankylväjä


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

Media_httpimgurcomelq_gtivs

“Kun Venäjällä halutaan tietoa Suomesta, soitetaan dosentti Johan Bäckmanille, joka tietää, että Suomessa on meneillään venäläisten lasten kansanmurha, Viroa ei koskaan miehitetty eikä Neuvostoliitto ampunut Mainilan laukauksia,” kirjoittaa Helsingin Sanomat.

“Vaikka Suomessa Bäckman on kiistanalainen hahmo, Venäjällä häntä arvostetaan suuresti,” Mäkinen kertoo. “Kommersant Vlast -lehden toimittajan Nikolai Zubovin mukaan Bäckmania pidetään monissa venäläisissä tiedotusvälineissä luotettavana tietolähteenä.”

Melko hyvä venäjän kielen taito tekee Bäckmanista helpon haastateltavan. “Hän on käytännössä ominut yksin aseman Suomen-asioiden pääeksperttinä, koska – suoraan sanottuna – kukaan muu ei ole koskaan vaivautunut,” Zubov sanoo Helsingin Sanomille.

Myös Interfax-uutistoimiston toimittaja Vladimir Shishlin sanoo, että Bäckman on suosittu tietolähde eikä hänen antamaansa tietoa ole ollut syytä epäillä. “Ei se ole meidän vikamme, jos luvut, jotka [Bäckman] antaa, ovat vääriä”, Shishlin toteaa lehden haastattelussa.

“Venäjällä yksi Bäckman pyyhkii pöytää kymmenellä brändityöryhmällä,” Esa Mäkinen kommentoi. “Suurin ongelma piilee siinä, että hän saa yksin hallita venäläismedian Suomi-uutisointia. Siitä ovat vastuussa myös ulkoministeriö ja suomalaiset Venäjä-tutkijat.”

“Onko Johan Bäckman todella ainoa suomalainen, joka puhuu venäläisten toimittajien ymmärtämää kieltä,” Esa Mäkinen kysyy.

“Kysymys ei varmaankaan ole pelkästään siitä, että Bäckman olisi ainut, joka on tarjoutunut puhumaan lehdistölle. Hän on myös se henkilö, jota venäläiset haluavat uskoa,” arvelee HS.fi:n lukija.

Samalla linjalla on toinenkin lukija: “Venäläiset tiedotusvälineet käyttävät Bäckmania ihan vain sen takia, että saavat häneltä aina mieleisensä lausunnon. Jos Bäckman lopettaisi propagandan, ei häneltä kysyttäisi yhtään mitään.”

“Media Venäjällä ja myös Suomessa syyllistyy vielä suurempaan kanssarikokseen ratsastamalla [Bäckmanin] sammakoilla. On moraalisesti arveluttavaa pahentaa avuntarpeessa olevan yksilön tilaa,” toteaa Hannu Myllynen HS.fi:ssä.

Johan on kumma!
Esa Mäkinen, 06.12.2010
http://www.hs.fi/verkkolehti/kulttuuri/artikkeli/1135262166338


Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: