Home » News » Novaja Gazeta 9 ilmestynyt!

Novaja Gazeta 9 ilmestynyt!


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

Media_httpwwwnovajaga_xxldo

Suomenkielisen Novaja Gazetan järjestyksessä yhdeksännen numeron aiheina ovat Venäjän ympäristöliike, maan teknologinen kehitys, korruptio ja väkivalta. Neljännesvuosittain ilmestyvä pokkari esittelee myös jälleen yhden venäläisen nykykirjailijan.

Novaja Gazeta kertoi edellisessä numerossaan taistelusta Moskovan lähellä sijaitsevan Himkin metsän puolesta. Kampanjaa pitkään seuranneen toimittaja Jelena Kostjutshenkon mukaan kamppailu näyttää päättyvän korruptoituneiden virkamiesten ja rikollisten liikemiesten eduksi.

Taloustieteen tohtori, professori Nikita Kritshevskij kirjoittaa presidentti Medvedevin ns. modernisaatiopolitiikan yhdestä kulmakivestä, innovaatiokehityksestä. Professori pelkää, että Venäjä on jäämässä teknisessä evoluutiossa jälkeen ja vaarassa kadottaa kasvuvektorinsa.

Novaja Gazetan kansainvälisten asiain koordinaattori Nikolai Donskov kirjoittaa, miten putinilais-medvedeviläisellä Venäjällä hallitus ja liike-elämä ovat sulautuneet rikkumattomasti yhteen: korruptio, nepotismi ja klaaniyhteydet ovat nyky-Venäjän ominaispiirteitä.

Mielipidetutkimuslaitos Levada Centerin johtaja Lev Gudkov väittää, että suurimmalle osalle Venäjän väestöstä vaalit merkitsevät tyhjää muodollisuutta, jonka tulos tiedetään ennakkoon. Vaalit ovat vain valtiollinen rituaali, seremonia vallanpitäjien kunniaksi.

Oksana Tshelysheva kertoo Venäjän kaukoidässä poliisiasemille asein hyökänneiden “Primorjen partisaanien” traagisen tarinan. Arkadi Babtshenkon mielestä tapaus on kuluneen vuoden tärkein tapahtuma; hän varoittaa, että Venäjää odottaa äärinationalistisen ja uskonnollisen väkivallan aalto.

Saksalaisen uusiutuvan energian asiantuntijan Hermann Scheerin artikkelissa tarkastellaan Venäjän ja Euroopan kilpailevia kaasuputkihankkeita. Maailmassa on Scheerin mukaan meneillään maakaasubuumi, joka luo uusia geopoliittisia kilpailuasetelmia.

Pietarin Novaja Gazetan toimittaja Jevgenia Dyleva kertoo Venäjän siirtotyöläisten tilanteesta. Maahan tulee yhä enemmän vierastyöläisiä, jotka ovat ilman perusoikeuksia ja usein käytännössä orjan asemassa. Kantaväestön ja vierastyöläisten välinen kitka kasvaa.

Itävallan Wienissä on meneillään suurta huomiota herättänyttä tshetsheenipakolainen Umar Israilovin murhaa selvittävä oikeudenkäynti. Syytettyinä jutussa on usea Tshetshenian hirmuhallitsijan Ramzan Kadyrovin luottomies. Toimittaja Jelena Milashina kertoo lisää.

Novaja Gazeta jatkaa Venäjän nykykirjailijoiden esittelyä. Tällä kertaa on vuorossa moskovalainen novelli- ja näytelmäkirjailija Ljudmila Petrushevskaja, joka kertoo, miten hänestä tuli kirjailija. “Kirjailijan pitää vain osata lukea ja kirjoittaa”, Petrushevskaja toteaa.

Kannen ja liitteiden kuvat ovat tunnetun pietarilaisen karikaturistin Andrei Popovin piirtämiä. Hänen pilapiirroksiaan ilmestyy Venäjän johtavissa lehdissä kuten talouslehti Delovoi Peterburgissa ja päivälehti Izvestijassa. Lisää hänen piirroksiaan löytyy osoitteesta cartoonier.livejournal.com.

Novaja Gazetan toimitus toivottaa lukijoilleen antoisia lukuhetkiä myös alkavana vuonna. Tilaa pokkari tästä.

http://www.novajagazeta.fi/


Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: