Home » News » Pelkoa ja toivoa Volgalta Jeniseille

Pelkoa ja toivoa Volgalta Jeniseille


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements
Media_httpwwwsuomenpe_bogzc

Venäjän uralilaiset kansat ovat vaikeassa tilanteessa, monia niistä uhkaa suoranainen sukupuuttoon kuoleminen tai sulautuminen venäläisiin. Myönteistäkin kehitystä on silti tapahtunut, esimerkkinä Udmurtian vahva kirjallinen ja taiteellinen liike etnofuturismi ja ersäläisten aktiivien kehittämä ersänkielinen internet.

Helmikuussa järjestetyn Venäjän Vähemmistöjen Foorumin päätöslauselmassa vaadittiin kiistellyn vuoden 2007 koululain kumoamista. Lain mukaan koulut, vanhemmat ja oppilaat saavat itse päättää opetuskielestä. Vähemmistöjärjestöjen mukaan lainmuutos on johtanut vähemmistökielten opetuksen dramaattiseen supistamiseen.

Tšuvassian pääkaupungissa Tšeboksaryssa pidetty foorumi osoitti kuinka herkkä ja tärkeä asia äidinkielen säilyttäminen on Venäjän 30 miljoonalle ei-venäläiselle. Näyttää myös siltä, että ennen eripuraiset vähemmistöt ovat ensikertaa löytämässä yhteistä säveltä. Yhdessä ne ehkä voivat vakavasti haastaa Moskovan politiikkaa.

http://www.suomenpen.fi/?page_id=321


Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: