Home » News » Kirkkoherra kiihottaa kansanryhmää vastaan

Kirkkoherra kiihottaa kansanryhmää vastaan


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

Media_httpiimgurcomkc_jlhnc

Vähemmistövaltuutettu on jättänyt Helsingin poliisille tutkintapyynnön Pohjan suomenkielisen seurakunnan kirkkoherran Juha Molarin verkkokirjoittelusta. Vähemmistövaltuutettu pyytää poliisia tutkimaan, täyttääkö Molarin blogin sisältö kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkit.

Vähemmistövaltuutettu viittaa kahteen Molarin kirjoitukseen, joissa tämä on todennut, että Venäjän Kaukasiasta on saapunut Suomeen turvapaikanhakijoita “terroriyhteyksiensä tähden”, ja että “jokainen Kaukasiasta pakeneva ja Suomeen saapuva [pakolainen] on yhteydessä terrorismiin”.

Vähemmistövaltuutettu toteaa myös, että “Molarin blogia kokonaisuutena arvioiden on ilmeistä, että kirjoittaja haluaa herättää lukijassa samanlaista inhoa ja halveksuntaa tiettyä kansanryhmää kohtaan, mitä hän itse tuntee.”

Suomessa asuvat tshetsheenit ja inguushit kirjelmöivät Molarin toiminnasta vähemmistövaltuutetulle syyskuussa 2010. Avoimessa kirjeessään he totesivat, että Molarin toiminta vaarantaa Suomesta turvaa saaneiden pakolaisten ja heidän kotimaassaan asuvien sukulaistensa turvallisuuden.

Marraskuussa 2010 kolmisenkymmentä Suomesta turvapaikan saanutta tshetsheeniä osoitti mieltään Pohjan kirkon edustalla vastalauseena kirkkoherra Molarin esittämiin uhkauksiin ja vihakampanjaan tshetsheenipakolaisia vastaan.

Molari häiriköi 23. helmikuuta tshetsheenien ja inguushien kansanmurhan muistotilaisuutta Venäjän suurlähetystön edessä Helsingin Tehtaankadulla. Mielenilmauksessa muistettiin vuoden 1944 tshetsheenien ja inguushien karkotusta. Euroopan parlamentti on tunnustanut karkotuksen kansanmurhaksi.

Useat yksityishenkilöt ovat tehneet Espoon tuomiokapitulille kanteluja ja tutkintapyyntöjä poliisille kirkkoherra Molarin toiminnasta ja kirjoittelusta. Länsi-Uudenmaan poliisi epäilee Molaria kunnianloukkauksesta ja laittomasta uhkauksesta. Asia on siirtynyt syyteharkintaan.

Molari ja useat muut henkilöt ovat verkkokirjoituksissaan ja Venäjän tiedotusvälineille antamissaan lausunnoissa jatkaneet perättömien väitteiden levittämistä seitsemänvuotiaan Anton Salosen tapauksesta. Pojan isä Paavo Salonen on jättänyt parjauskampanjasta poliisille tutkintapyynnön.

Vuonna 2001 poliisi tutki Molaria epäiltynä parituksesta. Hän toimi tuolloin pastorina Helsingin Malmilla. Molari sai parituksesta tuomion käräjäoikeudessa, mutta hänet vapautettiin myöhemmin hovioikeudessa. Oikeudenkäyntiaineisto määrättiin pidettäväksi salassa.

Espoon tuomiokapituli pohtii tällä hetkellä kirkkoherra Molarin pidättämistä virasta. Kurinpitomenettelyn taustalla on pappisviran haltijalle sopimaton käytös. Edellisen kurinpitorangaistuksen Molari sai kesäkuussa 2010. Syynä varoitukseen oli kirkkoherran sopimaton ja loukkaava kielenkäyttö.

Tuomiokapitulin tutkinta-asiamiehen Jorma Backin raportin mukaan Molari on leimannut nimeltä mainittuja henkilöitä terrorismin kannattajiksi ja tietoisesti aiheuttanut heille uhkaa. Lisäksi raportti mainitsee Molarin käyttäneen rukousta poliittisen agitaation välineenä.

Tutkinta-asiamies ihmetteli, miksi Molari oli pyytänyt Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä ottamaan häneen yhteyttä ja suorittamaan Suomessa terroriteon. Molari myös piti toimittaja Anna Politkovskajan murhaa oikeutettuna, koska “Politkovskajan kirjoitukset eivät olleet totta”.

Tuomiokapituli teetti selvityksen Pohjan suomalaisen seurakunnan tilasta. Seurakuntaneuvoston mukaan kirkkoherra tulisi vapauttaa tehtävistään tai siirtää toisiin tehtäviin. Raportin mukaan seurakunnan työntekijät ja luottamushenkilöt ovat kärsineet kirkkoherran toiminnan tähden.

Molari on asettunut kommunistisen Suomen työväenpuolueen kansanedustajaehdokkaaksi Helsingissä. Puolueen ehdokkaina ovat useat Molarin harjoittamaan parjauskampanjaan osallistuneet henkilöt. Samaan aikaan kirkkoherra ilmoittaa blogissaan hakevansa töitä Venäjältä.

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: