Home » News » Suomi antoi etsintäkuulutetulle KGB-everstille viisumin

Suomi antoi etsintäkuulutetulle KGB-everstille viisumin


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

Media_httpwwwalphagro_jecii

Liettua on antanut eurooppalaisen pidätysmääräyksen KGB:n eversti Mihail Golovatovista, jota syytetään Vilnan veriteoista vuonna 1991. Itävallan viranomaiset pidättivät Golovatovin Wienin lentokentällä 14.7., mutta vapauttivat miehen muutaman tunnin kuluttua. Venäjän ulkoministeriö oli lehtitietojen mukaan ollut asiassa yhteydessä Wieniin. Moskova kiistää kuitenkin painostaneensa Itävaltaa.

Asiasta syntynyt skandaali on iso uutinen sekä Itävallassa että Liettuassa. On selvinnyt, että Golovatov on eurooppalaisesta pidätysmääräyksestä huolimatta matkustellut EU-maissa Suomen myöntämän Schengen-viisumin turvin. Hän on Itävallan ulkoministeriön tietojen mukaan käynyt Suomessa viisi kertaa sen jälkeen, kun Liettua antoi pidätysmääräyksen lokakuussa 2010.

Suomen Moskovan-suurlähetystö kumosi Golovatovin viisumin keskiviikkona 20.7. sen jälkeen, kun viranomaiset saivat häntä koskevan pidätysmääräyksen tietoonsa. Viisumi oli myönnetty vuonna 2009, Ulkoministeriö tiedotti tänään. Golovatoville annettua etsintäkuulutusta ei havaittu rajalla, koska hänen etunimensä oli merkitty Schengenin tietojärjestelmään toisella tavoin kuin hänen passiinsa ja viisumiin.

Golovatov on virallisesti eläkkeellä, mutta Venäjän turvallisuuspalveluja tutkivan asiantuntijan Andrei Soldatovin mukaan Golovatov on edelleen FSB:n (entisen KGB:n) palveluksessa. Golovatov on toiminut FSB:n erikoisyksikkö Alfassa yksikön perustamisesta vuonna 1974 ja on osallistunut useisiin erikoisoperaatioihin. Hän komensi Alfa-ryhmän joukkoja Vilnan verilöylyn aikana tammikuussa 1991.

Itävalta saa 60-70 prosenttia kaasustaan Venäjältä. Itävalta on myös liittynyt Gazpromin South Stream -hankkeeseen, jonka tarkoitus on rakentaa kaasuputki Venäjältä Bulgarian, Kreikkan ja Italian kautta Itävaltaan. Samaan aikaan, kun Liettua ja Itävalta kiistelevät Golovatovin vapauttamisesta, Venäjän valtiollinen säästöpankki Sberbank osti itävaltalaisen Volksbankenin Itä-Euroopan toiminnot.

Lisätietoa:

Liettuan ulkoministeriön tietopaketti Golovatovin tapauksesta
http://www.urm.lt/index.php?-2050960428

Itävallan valtalehden Die Pressen juttusarja Golovatovin afääristä
http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/678889/GolowatowAffaere


4 Comments

 1. Kalle Kniivilä says:

  Kiinnostavaa… Onko tullut vielä mitään selvyyttä siihen, mitä tietoja Itävalta oli vailla, ja miksei niitä voinut odottaa? Ja miksei kaveria ole aikaisemmin otettu millään rajalla kiinni?

 2. Kerkko Paananen says:

  Suomi kumosi etsintäkuulutetun venäläismiehen viisumin

  Suomen Moskovan-suurlähetystö kumosi eilen keskiviikkona 20. heinäkuuta Venäjän kansalaiselle Mikhail Golovatoville vuonna 2009 myöntämänsä Schengen-viisumin. Kumoaminen tehtiin heti sen jälkeen, kun Suomen viranomaiset saivat tietoonsa Liettuan asettaman, kyseistä viisuminhaltijaa koskevan niin sanotun SIS-etsintäkuulutuksen.

  http://www.sttinfo.fi/pressrelease/general-detail.do?originalId=39315

 3. Kerkko Paananen says:

  Suomen ulkoministeriön mukaan KGB-eversti Mihail Golovatovia koskevaa pidätysmääräystä ei havaittu Suomen rajalla, koska miehen etunimi oli merkitty pidätysmääräykseen ja Schengen-järjestelmään toisella tavoin kuin hänen passiinsa ja Suomen hänelle myöntämään viisumiin.

  Venäjän ulkomaanpasseissa passin haltijan nimi translitteroidaan latinalaisilla kirjaimilla joko englantilaisittain tai ranskalaisittain. Golovatovin etunimi Mihail kirjoitetaan englantilaisella translitteroinnilla Mikhail, mutta ranskalaisella translitteroinnilla Mikhaïl (i:n päällä kaksi pistettä).

  On tuiki kummallista, jos tämä on syy, miksi miestä ei Suomen rajalla huomattu — ja vieläpä toistuvasti. Itävaltalaiset rajavartijat tuntuivat olevan suomalaisia kollegoitaan valppaampia. Suomi on saanut EU:lta tunnustusta unionin ulkorajan valvonnasta. Onko yksi piste i:n päällä liikaa?

 4. Kerkko Paananen says:

  Golovatov: "Olemme samassa joukkueessa"

  Saavuin 14.7. lennolla Moskovasta Wieniin, matkalla Ramsaun hiihtokeskukseen. (Olen Venäjän maastohiihtoliiton varapuheenjohtaja). Passintarkastuksessa ilmoitettiin, että heidän täytyy tarkistaa monikertaviisumini alkuperä.

  Sitten kello 16:30 minut vietiin lentokentän poliisiasemalle; poliisi tarkisti tietoja tietokoneelta ja kysyi sitten, "Oletko koskaan ollut Vilnassa?" Vastasin, että "Kyllä, kerran 20 vuotta sitten". Silloin ymmärsin, mistä on kyse.

  Sitten pyysin Venäjän konsulaatin numeroa, mutta en saanut sieltä ketään kiinni. Sen jälkeen vaadin Aeroflotin edustajaa paikalle. Hän antoi kaksi puhelinnumeroa Venäjän lähetystöön ja poistui paikalta.

  Sain kiinni lähetystön turvallisuusupseerin, joka puolen tunnin kuluttua saapui kentälle konsuliosaston edustajan kanssa. Keskustelujen jälkeen kävi selväksi, että tarvitaan Venäjän Itävallan suurlähettilään Sergei Netshajevin väliintuloa.

  Soitimme lähettiläälle, joka saapui paikalle n. 2-3 tunnin kuluttua. Hänen ansiostaan tapahtuneesta tiedotettiin Venäjän ulkomaantiedustelulle SVR:lle ja FSB:lle. Silloin oli jo keskiyö. Minulle oli selvä, että omat eivät anna periksi.

  Lähettiläs viipyi luonamme aina kello 5 asti aamulla; hän soitteli koko ajan Itävallan syyttäjänvirastoon, varaulkoministerille ja sisäministeriöön. Kello 10 aamulla luokseni saapui itävaltalainen asianajaja, jonka lähetystö oli lähettänyt.

  Asianajajan mukaan pidätysmääräys oli väärin muotoiltu. Mikään EU-maa ei hänen mukaansa voi noudattaa pidätysmääräystä, koska Liettuan syytökset olivat poliittisia, eikä poliittisia perusteluja oteta huomioon.

  Itävaltalaisten piti tehdä minua koskeva päätös ensin n. kello 11 aamupäivällä, sitten päätöstä lykättiin kello 13:30:een. Lopulta vasta kello 15:45 suurlähettiläs Netshajev soitti minulle, että voin palata Moskovaan seuraavalla lennolla.

  Toivon, että Venäjän ulkoministeriö, oikeusministeriö ja maan johto reagoivat pidätykseeni Itävallassa. Maan täytyy suojella omia sotilaitaan, jotka ovat osallistuneet erikoistehtäviin terrorismin ja ekstremismin vastaisessa taistelussa.

  Jos juttu etenee, luoja paratkoon, Haagin tuomioistuimeen saakka, silloin on tilanne se, että tänään asia koskee minua, mutta huomenna samanlaisessa tilanteessa ovat monet tuhannet. Tänään Liettuassa, huomenna Latviassa tai Virossa!

  Täytyy ymmärtää, että me olemme kaikki samassa joukkueessa — Alfa-ryhmän rivitaistelijasta maan presidenttiin. Jos maan johto ei huolehdi näiden taistelijoiden kohtalosta, kuka sitten?

  http://ria.ru/interview/20110721/404895667-print.html

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: