Home » News » Venäjällä on asioita, joista pitää puhua

Venäjällä on asioita, joista pitää puhua


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi (FINROSFORUM), Suomen PEN ja Amnesty Internationalin Suomen osasto järjestävät keskustelutilaisuuden Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa (Arkadiankatu 3) toimittaja Anna Politkovskajan kuoleman 5-vuotispäivänä, perjantaina 7.10. kello 11:00-16:00. Tilaisuudessa keskustellaan ihmisoikeuspuolustajien jokapäiväisestä työstä ja sananvapauden tilasta nyky-Venäjällä sekä EU:n mahdollisuuksista tukea ihmisoikeustyötä Venäjällä.

Eduskunnan ihmisoikeusryhmän puheenjohtaja Ilkka Kantola avaa keskustelun kello 12:00. Keskusteluun osallistuvat Venäjältä Vankien liiton puheenjohtaja Maksim Gromov ja Kidutuksen vastaisen komitean lakimies Anton Ryzhov sekä Suomesta tshetsheeniyhteisön edustaja Musa Lomajev, Suomen PENin puheenjohtaja Jarkko Tontti, Amnestyn maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen ja FINROSFORUMin hallituksen jäsen Elisabeth Nordgren. Tilaisuudessa on suomen- ja venäjänkielinen tulkkaus ja se on avoin yleisölle.

Keskustelutilaisuuden jälkeen Amnesty Internationalin Suomen osasto, FINROSFORUM ja Suomen PEN kutsuvat yleisöä mielenilmaukseen Venäjän suurlähetystön edessä Helsingin Tehtaankadulla kello 18:00. Amnesty vaatii Anna Politkovskajan murhan viisivuotispäivänä Venäjän viranomaisia suojelemaan ihmisoikeuspuolustajia ja tutkimaan heihin kohdistuvat rikokset. Amnestyn Internationalin Suomen osaston kampanja ”Älä näe, älä kuule, älä puhu” muistuttaa, että Venäjällä on edelleen asioita, joista ei saa puhua.

“VENÄJÄLLÄ ON ASIOITA, JOISTA PITÄÄ PUHUA”

Avoin keskustelutilaisuus ihmisoikeuksista ja sanavapaudesta Venäjällä viisi vuotta toimittaja Anna Politkovskajan surman jälkeen

Aika: Perjantai 7. lokakuuta 2011 klo 11:00-15:00
Paikka: Pikkuparlamentin Kansalaisinfo (Arkadiankatu 3, Helsinki)

KESKUSTELIJAT

* Maksim GROMOV (Vankien liitto, Pietari)
* Musa LOMAJEV (Suomen tshetsheeniyhteisö, Helsinki)
* Elisabeth NORDGREN (Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi, Helsinki)
* Anton RYZHOV (Kidutuksen vastainen komitea, Nizhni Novgorod)
* Jarkko TONTTI (Suomen PEN, Helsinki)
* Oksana TSHELYSHEVA (Venäläis-tshetshenialainen ystävyysseura, Helsinki)
* Anu TUUKKANEN (Amnesty International Suomen osasto, Helsinki)

OHJELMA

11:00-12:00 … Kahvi

12:00-12:10 … Aloituspuheenvuoro: Ilkka Kantola, eduskunnan ihmisoikeusryhmän puheenjohtaja

12:10-12:30 … Paneelikeskustelun osallistujien esittely: Kerkko Paananen, Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin tiedottaja

12:30-12:50 … Erään pakolaisen tarina: Suomen tshetsheeniyhteisön edustaja Musa Lomajev

Musa Lomajev on Suomesta turvapaikan saanut tshetsheeni. Hänet pidätettiin vuonna 2005, kidutettiin julmasti ja pakotettiin allekirjoittamaan tunnustus, jonka mukaan hän olisi osallistunut terroristitoimintaan. Anna Politkovskaja kirjoitti tapauksesta Novaja Gazetassa, mikä pelasti nuoren miehen hengen.

12:50-13:30 … Sananvapauden tila tänään Venäjällä

Sananvapauden tila Venäjällä viisi vuotta Anna Politkovskajan surman jälkeen ei ole parantunut. Kansalaisten mahdollisuudet käyttää omaa sananvapauttaan ovat vain entisestään kaventuneet. Siksi tarve sellaiselle journalismille, mitä Anna Politkovskaja harjoitti, on Venäjällä tänään suurempi kuin hänen eläessään.

13:30-13:45 … Yleisökysymyksiä

13:45-14:00 … Kahvitauko

14:00-14:45 … Ihmisoikeustyön arki tänään Venäjällä

Venäjän Vankien liiton johtaja Maksim Gromov ja Kidutuksen vastaisen komitean lakimies Anton Ryzhov kertovat omasta ja järjestöjensä työstä. Paneelissa keskustellaan keinoista tukea ihmisoikeustyötä Venäjällä. Amnesty esittelee EU:n mekanismeja ja jäsenmaiden keinoja tukea ja suojella ihmisoikeuspuolustajia.

14:45-15:00 … Yleisökysymyksiä

Tilaisuuden jälkeen medialla on noin tunti aikaa haastatella panelisteja.

KESKUSTELIJAT

MAKSIM GROMOV

Maksim Gromov on Pietarissa asuva kielletyn Kansallisbolshevistisen puolueen pitkäaikainen aktiivi ja Venäjän Vankien liiton johtaja. Gromov on osallistunut useisiin suurta huomita herättäneisiin protestiaktioihin. Osallistumisesta Venäjän terveysministeriön rakennuksen valtaukseen hänet tuomittiin vankeusrangaistukseen. Gromov nimettiin Toinen Venäjä -puolueen ehdokkaaksi Venäjän valtionduuman vaaleissa, mutta puolueelta evättiin virallinen rekisteröinti. Gromov on kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia vaativan Strategia 31 -liikkeen aktiivi.

ILKKA KANTOLA

Ilkka Kantola on SDP:n kansanedustaja ja entinen Turun arkkihiippakunnan piispa. Kantola pääsi ensi kertaa eduskuntaan vuoden 2007 vaaleissa; vuonna 2008 hänet valittiin SDP:n varapuheenjohtajaksi. Eduskunnassa Kantola on toiminut laki-, sivistys-, tulevaisuus- sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnissa. Lisäksi Kantola on eduskunnan ihmisoikeusryhmän puheenjohtaja ja Yleisradion hallintoneuvoston jäsen.

MUSA LOMAJEV

Musa Lomajev on Suomesta turvapaikan saanut tshetsheeni. Hänet pidätettiin vuonna 2005, kidutettiin julmasti ja pakotettiin allekirjoittamaan tunnustus, jonka mukaan hän olisi osallistunut terroristitoimintaan. Anna Politkovskaja kirjoitti tapauksesta Novaja Gazetassa, mikä pelasti nuoren miehen hengen. Lomajev pakeni vapauduttuaan Puolan kautta Suomeen. Nyt hän on perustamassa omaa rakennusalan yritystä.

ELISABETH NORDGREN

Elisabeth Nordgren on Suomen johtavan ruotsinkielisen päivälehden, Hufvudstadsbladetin, pitkäaikainen kulttuuritoimittaja. Hän on kirjailijoiden sananvapausjärjestön Suomen PENin hallituksen jäsen ja entinen puheenjohtaja. Nordgren on toimittanut useita antologioita ja osallistunut uransa aikana moniin kirjallisuustapahtumiin useissa maissa. Nordgren tunsi Anna Politkovskajan henkilökohtaisesti.

ANTON RYZHOV

Anton Ryzhov on Nizhni Novgorodissa asuva venäläinen ihmisoikeuspuolustaja. Hän on työskennellyt Kidutuksen vastaisessa komiteassa (CAT) vuodesta 2007 lähtien ja osallistunut Tshetshenian ihmisoikeustilannetta kartoittavan ns. liikkuvan ryhmän (Joint Mobile Group) työhön. Ryzhov edustaa kidutuksen uhreja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Vuodesta 2010 hän on koordinoinut CAT:n aluetoimistojen työtä ja laatinut raportteja kidutuksesta Venäjän eri alueilla, erityisesti Tshetsheniassa.

JARKKO TONTTI

Jarkko Tontti on kirjailija, runoilija ja juristi. Ennen kokopäiväiseksi kirjailijaksi ryhtymistä Tontti työskenteli Vihreän eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteerinä ja eduskuntasihteerinä. Hän on kirjailijoiden sananvapausjärjestön Suomen PENin puheenjohtaja vuodesta 2011 ja ulkoasiainministeriön ihmisoikeusasiain neuvottelukunnan jäsen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön tekijänoikeustoimikunnan jäsen.

OKSANA TSHELYSHEVA

Oksana Tshelysheva on Nizhni Novgorodin ja Suomen Novaja Gazetan toimittaja ja Helsingissä rekisteröidyn Venäläis-tshetshenialaisen ystävyysseuran varajohtaja. Seura rekisteröitiin Suomessa sen jälkeen, kun se kiellettiin Venäjällä ns. ekstremismilain nojalla. Seura on tutkinut ihmisoikeusrikoksia Tshetshenian aseellisen konfliktin aikana ja on esittänyt kansainvälisen tuomioistuimen asettamista rikosten tutkimiseksi.

ANU TUUKKANEN

Anu Tuukkanen työskentelee Amnesty Internationalin Suomen osastossa maakohtaisen työn asiantuntijana. Hän vastaa Amnestyn Suomen osaston Venäjään, Kiinaan ja Meksikoon liittyvästä kampanjoinnista ja vaikuttamistyöstä. Amnestyn Suomen osaston Venäjä-työ keskittyy ihmisoikeuspuolustajiin ja Pohjois-Kaukasian ihmisoikeustilanteeseen.

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: