Home » News » Venäjän media: Suomi panee veräjän säppiin

Venäjän media: Suomi panee veräjän säppiin


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

YLEn venäjänkielinen palvelu kertoi 18. helmikuuta kansanedustaja Markku Rossin lakialoitteesta, jolla kiellettäisiin ETA-alueen ulkopuolisia ostamasta tontteja ja muita kiinteistöjä Suomesta. Rossi totesi, että ongelmana oli vastavuoroisuuden puute: venäläiset voivat ostaa Suomesta kiinteistöjä ilman rajoituksia, kun taas suomalaiset eivät voi tehdä samoin Venäjällä. Rossin mukaan venäläisten kiinteistökaupat Itä- ja Etelä-Suomessa ovat nostaneet hinnat paikallisten asukkaiden ulottumattomiin. Hän viittasi myös kauppoihin liittyviin turvallisuuskysymyksiin. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen kiitteli lakialoitetta ja sanoi, että kiinteistökauppoihin liittyi mahdollisesti rahanpesua.

Ilta-Sanomien Venäjän-kirjeenvaihtaja Arja Paananen kertoi, että Markku Rossin lakialoite kiinteistöjen ostokiellosta sai vaihtelevan vastaanoton Venäjän mediassa. Osa tiedotusvälineistä uutisoi asian ikään kuin ostokielto olisi ilman muuta tulossa voimaan. Kremliä lähellä oleva päivälehti Izvestija kirjoitti, että Suomi vie venäläisiltä oikeuden ostaa taloja ja huoneistoja; valtiollinen radioasema Radio Majak raportoi, että Suomi sulkee kiinteistömarkkinansa ulkomaalaisilta. Gazprom-Median omistama NTV varoitti, että lakialoite saattaa heittää varjon Suomen ja Venäjän suhteisiin. Valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti kutsui aloitetta osoitukseksi suomalaisten venäläisvihasta ja varoitti Suomea rakentamasta “pohjoiskorealaista rautaesirippua”.

Hufvudstadsbladetin Moskovan-kirjeenvaihtaja Anna-Lena Laurén kertoi Markku Rossin nousseen suuriin otsikoihin Venäjällä. Arvovaltainen Kommersant-lehti uhrasi lakialoitteelle kokonaisen sivun. Venäjän virallinen lehti Rossijskaja Gazeta, Gazprom-Median omistama radioasema Eho Moskvy, suosittu Komsomolskaja Pravda -lehti ja monet muut tiedotusvälineet raportoivat lakialoitteesta. Laurénin mukaan kaikki Venäjän tiedotusvälineet totesivat yksikantaan lakialoitteen olevan suunnattu Venäjän kansalaisia vastaan. Ne olivat myös varsin yhtä mieltä siitä, että kansanedustajat olivat aloitetta jättäessään ajatelleet kansallista turvallisuutta.

Monessa artikkelissa myös arveltiin, että Suomessa käyty keskustelu oli reaktio presidentti Dmitri Medvedevin reilu vuosi sitten julkaisemaan maanoston kieltolistaan. Ulkomaalaisilta kielletylle listalle joutui valtaosa entisestä Suomen Karjalasta, mikä kiinnostaisi juuri monia suomalaisia mökinostajia. Venäläisiä kiinteistönostajia konsultoiva Mihail Gorshkov totesi Ilta-Sanomille, että lakialoite oli ymmärrettävä vastaus Medvedevin ukaasiin.

Suomen Moskovan-suurlähettilään sijainen, ministeri Mikko Hautala kertoi Kommersant-lehdelle, että vuonna 2011 Venäjän kansalaiset ostivat kaiken kaikkiaan 459 kiinteistöä Suomesta. Kauppojen yhteissumma oli yli 50 miljoonaa euroa. Vuonna 2010 venäläiset tekivät 413 kiinteistökauppaa Suomessa. Hautala totesi, että vastavuoroisuuden periaatteesta käydään Suomessa vilkasta keskustelua. Viitaten Itä-Suomen yliopiston teettämään mielipidetiedusteluun, jonka mukaan 80 prosenttia suomalaisista kannattaa rajoituksia venäläisten sijoittajien kiinteistökaupoille, Kommersant arveli, että maaliskuussa virkaan astuvan uuden presidentin Sauli Niinistön olisi kuunneltava yleistä mielipidettä asiassa.

Kommersantin mukaan ostokiellolla ei kuitenkaan olisi enää suurta vaikutusta: suomalaisista kiinteistöistä kiinnostuneet venäläiset ovat kaupat jo tehneet ja ehtineet saada jopa Suomen kansalaisuuden. Öljy-yhtiö Gunvorin suuromistajalla Gennadi Timtshenkolla on talo Taipalsaarella ja SMP Bankin osakkeenomistaja Boris Rotenberg omistaa perheensä kanssa kylpylä- ja kongressihotelli Långvikin Kirkkonummella. Timtshenko ja Rotenberg kuuluvat Venäjän pääministerin Vladimir Putinin lähipiiriin ja molemmilla on Suomen kansalaisuus. International Bank of St Petersburg -pankin omistajalla, senaattori Sergei Bazhanovilla, on pieni asunto Suomessa, Kommersant kertoi.

Kommersant-lehden kolumnissa Venäjän ulkoministeriön diplomaattikoulun dosentti Aleksander Rytov varoitti ylitulkitsemasta suomalaisten kansanedustajien venäläispelkoa. Hänen mukaansa Suomen poliittista eliittiä ei oltu kasvatettu yksinomaan Talvisodan hengessä, vaan maalla oli Kekkosen ja Paasikiven ajoilta ulottuva pitkä perinne hyvien suhteiden vaalimisesta Moskovaan. Rytov totesi, että Suomi oli “pieni naapuri, joka halusi ylläpitää luottamuksellisia suhteita Venäjään” ja lisäsi, että “Suomi ei ollut Nato-maa, vaan oli asemoinut itsensä Venäjän kumppaniksi”.

Suomessa asuvat venäläistoimittajat Vladislav Bykov ja Olga Derkatsh kommentoivat Grani.Ru:n verkkopäiväkirjassaan Markku Rossin lakialoitteen Venäjällä saamaa mediajulkisuutta. “Uutinen ei ole, jos koira puree miestä vaan se, että mies puree koiraa”, he muistuttivat. Venäjän media tiesi, että uutinen kiinnostaa venäläistä lukijakuntaa: Rajat sulkeutuvat! Viholliset ympäröivät! Venäjän media hälytti lukijoitaan kuitenkin aivan turhaan: Suomessa yksityisomaisuus on pyhä, ja laki ei ole kumista tehty, Bykov ja Derkatsh huomauttivat.

Bykov ja Derkatsh kumosivat Kommersantin väitteen, että Itä-Suomen yliopiston kysely olisi osoittanut valtaosan suomalaisista kannattavan rajoituksia venäläissijoittajien kiinteistökaupoille. Kysely oli tehty vuonna 2010 Savonlinnassa, ja siihen osallistui 500 asukasta. Kyselyn tuloksista ei voi millään vetää johtopäätöstä, että 80 prosenttia kaikista suomalaista vastustaisi kiinteistöjen myyntiä venäläisille, Bykov ja Derkatsh huomauttivat. Suurin osa venäläisistä kiinteistöjen ostajista on pietarilaisia, ja heitä ei kiinnosta tontti tai mökki kaukana rajasta. Pietarilaiset mökinomistajat ovat elvyttäneet Itä-Suomen taloutta; Lappeenranta on nykyään Pietarin seudun asukkaille kuin suuri supermarket. Itä-Suomen kunnissa harkittiin jopa pakkoruotsin korvaamista venäjällä, Bykov ja Derkatsh muistuttivat.

Kiinteistöalan asiantuntija Igor Indriksons tyrmäsi Rossin lakialoitteen täysin. “Tiedän, että Euroopassa on kovat pakkaset, mutta ei silti pidä päätä tuolla lailla palelluttaa”, hän totesi European Magazine -verkkojulkaisulle. Indriksonsin mukaan lakialoite tuli viisi-kuusi vuotta myöhässä; rajoituksia olisi tullut asettaa silloin eikä nyt, kun suomalaisen rantamökin hinnalla voi ostaa kiinteistön Etelä-Ranskasta. Lakialoite oli seurausta paikallisten asukkaiden valituksista, mutta kenelle ellei venäläisille suomalaiset omat kämppänsä myisivät, Indriksons kyseli.

Kiinteistönvälittäjä Knight Frankin osastonjohtaja Jelena Jurgeneva muistutti, että jotkut Länsi-Euroopan maat olivat asettaneet kiinteistöjen ostokieltoja ulkomaalaisille. Kielto rajoittaisi ostajien määrää, ja ne, jotka todella halusivat ostaa kiinteistön Suomesta, löytäisivät kyllä keinot, Jurgeneva totesi European Magazinen haastattelussa. Lehti muistutti myös Kaakkois-Suomessa viime vuoden syyskuussa tapahtuneesta mökkimurtojen sarjasta, nimittäen sitä “venäläisvastaisen vainon aalloksi”.

Kiinteistövälitys Miel-DPM:n pääjohtaja Natalia Zavalishina ei usko, että ostokielto tulee voimaan. Kotimaisen kysynnän laskiessa Suomen kiinteistömarkkinoilla tarvitaan venäläisiä sijoittajia, hän totesi First News -uutisportaalin haastattelussa. Kiinteistöalan konsulttiyhtiö ARINin analyytikko Oksana Malejeva ei pidä kysymystä vastavuoroisuudesta tonttikaupoissa uskottavana: korkean hintatason sekä ympäristön ja infrastruktuurin huonon tilan takia suomalaisia eivät Venäjän kiinteistömarkkinat kiinnosta, hän sanoi. Rossijskaja Gazeta arveli, että vaikka ostokielto tulisikin voimaan, se olisi pelkkä julistus. Kuka tahansa Venäjän kansalainen voisi edelleen ostaa mökin Suomesta hankkimalla sitä ennen oleskeluluvan liiketoimintaa varten, lehti selitti.

Verkkolehti Segodnia.ru nimitti keskustan kansanedustajien lakialoitetta “laillistetuksi russofobiaksi”. Lehden mukaan MTV3:n reportaaseissa olisi väitetty Venäjän turvallisuuspalvelujen ostavan tontteja Suomesta tulevia tihutöitä varten ja venäläisen mafian pesevän kiinteistökauppojen avulla likaista rahaa. Segodnia.ru:n mukaan Suomessa on “vahva venäläisvastainen ilmapiiri”, joka on ilmennyt muun muassa “terrori-iskuina” venäläisten omistamia taloja vastaan. Iskuja provosoivat ne, jotka kampanjoivat venäläisten kiinteistökauppoja vastaan, lehti väitti. Lähteenä lehti oli käyttänyt “ihmisoikeusaktivisti” Johan Bäckmania.

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: