Home » News » YLE: Molari yllyttää rikokseen

YLE: Molari yllyttää rikokseen


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Media_httpiimgurcompa_dfgxo

YLEn Dokumenttiprojektissa esitettiin maanantaina 12. maaliskuuta Pekka Niskasen dokumenttielokuva Virtuaalinen sota. Elokuvassa kerrotaan muun muassa Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin hallituksen jäsenen Mikael Storsjön työstä tshetsheenipakolaisten hyväksi ja Suomen antifasistisen komitean nimellä esiintyvän viharyhmän häntä ja Suomesta turvaa saaneita pakolaisia vastaan kohdistamasta vainosta.

Elokuvaan sisältyi viharyhmän erään jäsenen, pappisvirasta skandaalin saattamana eronneen Juha Molarin YouTubeen lataama video (ks. alla), jossa hän kehotti Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä tuhoamaan Pohjois-Kaukasian vastarintaa kannattavan uutissivuston Kavkaz Centerin koko toimituskunnan ja räjäyttämään sen serverit. Mikael Storsjö on tarjonnut sivustolle serveritilaa toimistossaan Helsingin Bulevardilla.

Molaria videon sisällyttäminen Niskasen elokuvaan ei miellyttänyt. Viestissään elokuvan tuottaneelle Illume Oy:lle Molari väitti, että “joku ulkopuolinen taho” oli varastanut videon hänen tietokoneeltaan. Tekijänoikeuteen viitaten Molari vaati koko elokuvan poistamista levityksestä. Varotoimenpiteenä YLE poisti dokumentin Areena-videopalvelustaan elokuvan maanantaisen tv-ensi-illan jälkeen tiistaina 13. maaliskuuta.

Molari oli myös ottanut yhteyttä Yleisradioon, vaatien elokuvan vetämistä ohjelmistosta. Yleisradion televisiopäällikkö Riitta Pihlajamäki vastasi, että yhtiö poistaa Molarin mainitseman videon dokumentista. “Videonne poistetaan ohjelmasta, koska siinä yllytetään suoraan rikokseen yhtä kansanryhmää vastaan. Tälläisen materiaalin levittäminen ei ole lain eikä YLEn arvojen mukaista”, Pihlajamäki totesi vastauksessaan.

“Antifasisteiksi” itseään kutsuvan viharyhmän johtohahmo Johan Bäckman, jonka lausuntoja Venäjän valtionomisteisille televisiokanaville elokuvassa esitellään, oli myös yhteydessä YLEen. Bäckman katsoi, että hänet oli elokuvassa esitetty halveksuttavalla tavalla, kun hän nauroi Storsjön muistutettua hänelle Tshetshenian kansanmurhasta. Bäckman vaati elokuvalle esityskieltoa ja Yleisradiolta anteeksipyyntöä.

Tuotantoyhtiö Illume Oy:n tiedotteen mukaan “Yleisradio sensuroi tshetsheenidokumentin”. Ohjaaja Pekka Niskasen mukaan Molarin kiistanalainen video on osa elokuvassa esitettävää tshetsheenipakokolaisten todellisuutta ja siihen liittyvää kärkästä mediakamppailua. Hänestä asioiden esiin tuominen on yksi elokuvan tehtävistä ja niiden käsittelyä on syytä jatkaa eikä haudata näkymättömiin, tiedotteessa todetaan.

Elokuvan pääosassa oleva sananvapausaktivisti Mikael Storsjö toteaa, että Molarin video on julkaistu sitaattioikeuden perusteella, minkä myös elokuvan tekijät olivat juristilla etukäteen varmistaneet. Sitaattioikeus on Suomen tekijänoikeuslaissa määritelty tekijänoikeuden rajoitus, jonka mukaan “julkistetusta teoksesta on lupa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa”.

Tilanteesta tulistunut Molari kertoo tehneensä rikosilmoituksen ohjaaja Pekka Niskasta, Yleisradion televisiopäällikkö Riitta Pihlajamäkeä ja Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin puheenjohtaja Kerkko Paanasta vastaan. Samalla hän antaa ymmärtää, että hänellä olisi mahdollisuus pyytää Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä “levittämään terrorismin vastaisen taistelunsa muodossa tai toisessa Suomeenkin”.

YLEn Dokumenttiprojekti esittää elokuvasta leikatun version lauantaina 17. maaliskuuta kello 12:30 TV1:llä. Elokuvasta YLEn vaatimuksesta poistetun osion, johon sisältyy otteita Molarin videosta, voit katsoa alta. Alla myös Molarin videoviestin koko teksti.

Juha Molari: “Nämä henkilöt voi tuhota”

Minä olen Juha Molari ja olen hyvin huolissani siitä, mitä Kavkaz Center on tehnyt minun maineeni pilaamiseksi ja minun nimeni laittamiseksi uhanalaiseksi. Olen monella tavalla vaatinut, että Kavkaz Center puhdistaa minun nimeni, poistaa ne artikkelit. Olen pyytänyt myös Mikael Storsjön apua, mutta hän vain pakenee vastuuta.

Suomen poliisi ei ole millään tavalla toiminut, jotta nuo artikkelit poistuisivat tuolta sivustolta. Siis minä olen myös rukoillut asian puolesta. Ja nyt minun harras pyyntöni tulee teidän puoleen, Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB. Minä en tunne teitä henkilökohtaisesti enkä, ettekä tekään minua tarkemmin tunne, mutta kysyn sitä apua, että ettekö te voisi yksinkertaisesti sanoen tuhota, tuhota Kavkaz Centerin toimituskunnan kokonaisuudessaan.

Elämässähän voi sattua kaikenlaista, ja se tarjoaa erittäin suuren mahdollisuuden tämän Kaukasian emiirikunnan terroristijärjestön toimintaa monella tavalla kannattavan, tukevan, avustavan Kavkaz Centerin toiminnan lopettamiseksi. Nämä tietyt henkilöt te löydätte helposti, ne kaikki olennaiset henkilöt eri puolilta Eurooppaa. Nämä tietyt henkilöt voi tuhota, kun elämässä voi sattua kaikenlaista. Kuin myös palvelimet voi räjäyttää.

Nämä ovat kovia toimia, mutta terroristijärjestö ei toimi pehmeästi, mutta se yrittää käyttää laillisen yhteiskunnan kieroja tapoja hyvin viekkaalla tavalla hyödykseen voidakseen jatkaa toimintaa vedoten sananvapauteen, vedoten johonkin tekijänoikeuskysymyksiin, kätkeäkseen omat nimensä jonnekin piiloon, vaikka nämä henkilöt ovat kyllä loppujen lopuksi tunnistettavissa.

Ei minulla ole kauniita ajatuksia näitä kohtaan. Minun ajatukseni on se, että asia on vakava. Nämä ovat julistaneet sankareiksi, marttyyreiksi ne hirvittävät, brutaalit ihmiset, jotka ovat kuitenkin surmanneet viattomia ihmisiä eri puolilla Venäjää. Siis minun näkemykseni on moraalisesta näkökulmasta katsoen, että tuollaiset toimittajat voi aivan reilusti tuhota.

Ehkä minun vallassa ei asian päättäminen ole, enkä tiedä aina viisaita ratkaisuja; ehkä taktisista syistä tätä asiaa pitää sietää, mutta pyydän nyt reilusti, avoimesti, FSB, että olkaa minuun yhteydessä. Mietitään yhdessä ratkaisua, miten minä kestän sen, että terroristijärjestö tuolla tavalla minua vastaan puhuu.

Juha Molari, 08.09.2010


Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: