Home » News » Kansanedustajat esittävät pakolaisvakoilun kieltämistä

Kansanedustajat esittävät pakolaisvakoilun kieltämistä


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

Media_httpiimgurcomav_cujbk

Neljä kansanedustajaa on ryhtynyt toimiin ns. pakolaisvakoilun kysymyksessä. Ruotsalaisen kansanpuolueen edustaja Astrid Thors ja vihreiden Jani Toivola ovat tehneet asiasta hallitukselle kirjalliset kysymykset, ja vasenryhmän edustajat Jyrki Yrttiaho ja Markus Mustajärvi ovat tehneet asiassa toimenpidealoitteen.

Edustaja Toivola kysyy asianomaiselta ministeriltä, miksi pakolaisvakoilua ei ole Suomessa kriminalisoitu muista Pohjoismaista poiketen ja mitä asialle ollaan tekemässä Suomessa. Hän viittaa suojelupoliisin vuosikertomukseen vuodelta 2011, missä todetaan, että pakolaisvakoilu on lisääntynyt Suomessa.

Edustaja Thors huomauttaa kysymyksessään, että ns. pakolaisvakoilu kohdistuu myös muihin kuin pakolaisiin tai turvapaikanhakijoihin. Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin mielestä tuleekin varoa, että ilmiöstä käytetty termi ei sokaise ajattelua toiminnan laajuutta ja mahdollista kriminalisointia pohdittaessa.

Suojelupoliisi, joka vastaa laittoman tiedustelun torjunnasta ja turvallisuustyöstä, on todennut, että nykyisen lainsäädännön nojalla sillä ei ole keinoja Suomessa tapahtuvaan pakolaisvakoiluun puuttumiseksi. Toiminnan kriminalisointi helpottaisi poliisin toimintaa, erityisesti tutkintaa ja tiedustelua.

Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Thors toteaa kirjallisessa kysymyksessään, että pakolaisvakoilu loukkaa sen kohteeksi joutuvan yksilön perusoikeuksia. Hänen mukaansa pakolaisvakoilun kriminalisointi on selvästi tarpeen.

Facebook-seinällään käymässä keskustelussa Thors kuitenkin arveli, että on suuri työ vakuuttaa oikeusministeriön juristit pakolaisvakoilun kriminalisoinnin tarpeesta. Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin hallituksen jäsen Mikael Storsjö totesi, että lainsäädäntövalmisteluun ryhtyminen on poliittinen ratkaisu.

Vasenryhmän edustajat Yrttiaho ja Mustajärvi ovat tehneet toimenpidealoitteen, missä he ehdottavat, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin pakolaisvakoilun kriminalisoimiseksi Suomessa. He toteavat, että Suomi muodostaa Länsi-Euroopassa nolon poikkeuksen, sillä lähes kaikkialla muualla pakolaisvakoilu on kriminalisoitu.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Suomen osasto on todennut moneen otteeseen, että pakolaisvakoilu on Suomessa ongelma. Järjestön tiedossa on pakolaisvakoiluun liittyviä yhteydenottoja. Amnestyn mukaan viranomaisten olisi aika arvioida asiaa koskevaa lainsäädäntöä uudelleen.

Pakolaisvakoilu oli esillä eduskunnassa jo vuonna 1994 osana rikoslain kokonaisuudistusta. Eräät asiantuntijat kehottivat jo tuolloin kriminalisoimaan pakolaisvakoilun. Eduskunnan lakivaliokunta totesi kuitenkin, että rangaistussäännöksen laatimista hankaloittaa tekotapojen selkeän määrittelemisen haasteellisuus.

Osa pakolaisvakoilusta tapahtuu luvallisella toiminnalla, esimerkiksi julkisiin kokouksiin osallistumalla. Valiokunta tyytyikin mietinnössään toteamaan, että toimintaa seurataan ja lainsäädäntöä täydennetään tarvittaessa. Suojelupoliisin, usean kansanedustajan ja kansalaisjärjestön mielestä tuo tarve on olemassa.

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: