Home » News » Novaja Gazetan toimittaja uhattiin tappaa

Novaja Gazetan toimittaja uhattiin tappaa


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

Venäjän tutkintakomitean päällikkö Aleksandr Bastrykin uhkasi tappaa Novaja Gazetan varapäätoimittajan Sergei Sokolovin. Päätoimittaja Dmitri Muratov kirjoitti Novaja Gazetan verkkosivustolla julkaistussa avoimessa kirjeessä, että Bastrykinin turvamiehet veivät Sokolovin metsään, missä Bastrykin itse uhkasi tappaa tämän. Muratov vaati kirjeessään, että Bastrykin takaa Sokolovin turvallisuuden ja kertoi myöhemmin, että Sokolovin oli uhkailujen takia pakko poistua maasta. Sokolov on lehden tutkivan toimituksen päällikkö. Tutkintakomitea, jota joskus nimitetään “Venäjän FBI:ksi”, vastaa merkittävien rikosten tutkinnasta.

Muratovin mukaan Bastrykin oli suuttunut artikkelista, jossa Sokolov moitti Bastrykiniä siitä, että tämä oli epäonnistunut etelävenäläisen Kushtshovskajan kylän asukkaita terrorisoineen rikollisjoukkion suorittaman joukkomurhan tutkinnassa ja syyllisten saattamisessa oikeuden eteen. Yksi syytetyistä, joka oli myös yksi rikollisjoukkion väitetyistä johtajista, sai 150 000 ruplan (n. 3 700 euron) sakon joukkomurhan peittelystä. Sokolov arvosteli liian kevyenä pitämäänsä tuomiota. Kushtshovskajan joukkomurhassa tapettiin 12 ihmistä, mukaan lukien 4 lasta. Pian kävi ilmi, että rikollisjoukkio oli jo kauan ollut tiiviissä yhteistyössä seudun paikallisviranomaisten kanssa.

Artikkelista tulistunut Bastrykin kutsui Sokolovin mukaan lennolle Kabardino-Balkarian pääkaupunkiin Naltshikiin. Bastrykin syytti Sokolovia julkisesti hänen maineensa mustaamisesta ja vaati anteeksipyyntöä. Sokolov pahoitteli artikkelinsa kieliasua, mutta vaati vastauksia joukkomurhaa koskeviin kysymyksiinsä. Bastrykin torjui Sokolovin anteeksipyynnön. Lentokoneen palattua illalla Moskovaan Bastrykinin turvamiehet istuttivat Sokolovin autoon, joka vei hänet metsikköön Moskovan lähelle. Bastrykin käski turvamiehiään poistumaan kauemmaksi ja jäi yksin Sokolovin kanssa. Bastrykin uhkasi katkaista Sokolovin kurkun ja jalat. Hän lupasi ottaa henkilökohtaisen vastuun toimittajan murhan tutkinnasta.

Viisi toimittajaa pidätettiin heidän osoitettuaan mieltään tutkintakomitean toimiston ulkopuolella Sokolovin puolesta. Pidätettyjen joukossa oli muiden muassa radioasema Eho Moskvyn varapäätoimittaja Vladimir Varfolomejev. Mielenosoitukseen osallistui useiden tiedotusvälineiden edustajia. Toimittajat vaativat viranomaisia aloittamaan tutkinnan koskien Bastrykinin Sokoloville esittämiä uhkauksia. Bastrykin suostui tapaamaan toimittajia tapauksen johdosta, mutta kiisti uhanneensa Sokolovia tai edes käyneensä metsässä moneen vuoteen. Hän syytti Muratovia valehtelusta ja sanoi väitteiden olevan vain “raivopäisen toimittajan roskapuhetta”.

Novaja Gazeta tunnetaan tutkivasta journalismistaan ja Venäjän vallanpitäjiä arvostelevista artikkeleistaan. Useita lehden toimittajia on kuollut epäselvissä olosuhteissa. Tunnetuin heistä oli Anna Politkovskaja, joka ammuttiin kotinsa rappukäytävässä Vladimir Putinin syntymäpäivänä lokakuussa 2006.


Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: