Home » News » Venäjä on digiaktivismin koe-eläinpuisto

Venäjä on digiaktivismin koe-eläinpuisto


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

Vaikeat ajat ovat haasteellisia ja avaavat uusia mahdollisuuksia. Hankalissa oloissa toimivat oppivat kehittämään innovatiivisia ratkaisuja selviytyäkseen myös poliittisessa kansalaistoiminnassa. Mitä repressiivisempi hallinto on sitä mielikuvituksellisempia keinoja järjestelmää vastustavat kansalaisaktivistit joutuvat keksimään saadakseen viestinsä julkisuuteen ja ajakseen poliittisia päämääriään, kirjoittaa politiikan tutkija Jarmo Rinne. Ylhäältä johdetuissa poliittisia kansalaisoikeuksia rajoittavissa oloissa digitaalinen viestintäteknologia ja sosiaalinen media tarjoavat väylän järjestelmää vastustavan protestin purkautumiselle ja vastarinnan mobilisoimiselle.

Venäjän opposition hallinnon vastaisessa digitaalisessa kamppailussa voidaan erottaa sekä taktisia että strategisia tavoitteita. Ennen kokemattomat ja ennakoimattomat taktiikat, joita oppositio jatkuvasti kehittelee poliittisten vaatimuksiensa ajamisessa pakottaa valtiovallan innovaatioiden kilpajuoksuun, mikä vaatii huomattavia summia rahaa ja kuluttaa suunnattomat määrät ihmistyötunteja. Lisäksi se pakottaa jatkuvasti tiukentamaan lainsäädäntöä ja johtaa sen muuttumiseksi pikkutarkemmaksi ja vähä vähältä absurdimmaksi, mikä puolestaan helposti johtaa yleisempään tyytymättömyyteen tavallisten ihmisten mielissä.

Teknologisessa kilpajuoksussa opposition kanssa hallinto joutuu turvautumaan aina vain sofistikoidumpiin teknisiin ratkaisuihin ja tiedollis-taidolliseen ammattitaitoon. Vastarinnan hajaantuessa yhä pienempiin soluihin pitää myös valvonnan hajaantua. Jahdattava määrittää jahtaajan liikkeet. Opposition vauhdissa pysyäkseen kansalaisten valvontaa joudutaan hajauttamaan, minkä oppositio toivoo aikaa myöden murentavan keskitetyn vallan vertikaalin rakennelmaa. Kontrollikoneiston hallinta sen diffuusioituessa yhä pienempiin ja erillisempiin osiin on entistä vaikeampaa, mikä edelleen rapauttaa keskittyneen vallan mahdollisuuksia hallita tehokkaasti.

http://www.politiikasta.fi/artikkelit/66-venaja-on-digiaktivismin-koe-elainpuisto


1 Comment

  1. Kerkko Paananen says:

    Venäjän ulkomaantiedustelu (SVR) järjesti kuluvan vuoden alussa kolme suljettua tarjouskilpailua maan "blogosfäärin" seuraamiseksi. Kommersant-lehden mukaan tarkoituksena on kehittää järjestelmä, joka kykenee muovaamaan yleistä mielipidettä hukuttamalla sosiaalisen median verkostoja halutuilla viesteillä.

    Koodinimellä "Disput" kulkevan hankkeen tavoite on kehittää ohjelmisto verkkoviestinnän ja internetin sosiaalisten verkostojen tutkimikseksi. "Monitor-3"-niminen järjestelmä vuorostaan analysoisi "Disputin" keräämiä tietoja. Kallein kolmesta hankkesta, "Shtorm-12", levittäisi valikoitua tietoa sosiaalisessa mediassa.

    Hallitus julisti tarjouskilpailut salaisiksi vuoden 2011 lopulla. Tilaaja on sotilasyksikkö nro 54939, joka on osa Venäjän ulkomaantiedustelua. Kaikki kolme tarjouskilpailua voitti energiayhtiö Iteran tytäryhtiö Iteranet. "Disput" ja "Monitor-3" -järjestelmien on määrä valmistua jo kuluvan vuoden aikana ja "Shtorm-12"-järjestelmän ensi vuonna.

    http://kommersant.ru/doc/2009256

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: