Home » News » Ei homofobialle ja totalitarismille!

Ei homofobialle ja totalitarismille!


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

Homofobia

Helsingissä ja Tampereella järjestetään 20.-21. toukokuuta, vain pari päivää kansainvälisen homofobian vastaisen päivän jälkeen, tilaisuuksia, joihin puhujiksi on kutsuttu useita homofobisen ja totalitaristisen ideologian propagandisteja. Tilaisuudet pidetään Hotelli Seurahuoneella Helsingissä, Tampereen kaupunginkirjastossa ja Lenin-museossa. Puhujana on muun muassa Pietarin lainsäädäntöelimen jäsen Vitali Milonov, joka tunnetaan Pietarin homovastaisen lain alullepanijana. Toinen puhuja on pietarilainen historioitsija Nikolai Starikov, joka tunnetaan voimakkaasta tuestaan neuvostototalitarismille.

UPDATE (20.05.2013 klo 12:45): Lenin-museon johtokunnan puheenjohtaja Ulla Aatsinki ilmoitti, että museon tiloissa EI järjestetä Nikolai Starikovin pamfletin Stalin ja Suomi esittelytilaisuutta. Aatsinki oli vahvistanut asian museonjohtaja Aimo Minkkiseltä.

UPDATE 2 (20.05.2013 @ 14:00): Tampereen kaupunki PERUI tilavarauksen Vitali Milonovin ja Nikolai Starikovin tiistaista esiintymistä varten, kaupungin osaamis-, elinkeino- ja sivistyspalveluista vastaava apulaispormestari Olli-Poika Parviainen ilmoitti.

Parviainen kiitti Suomen, Venäjän ja Viron kansalaisyhteiskuntien edustajien vetoomuksesta. “Tampere on irtisanonut mainitun tilaisuuden tilavaraukset koska tilaisuuksien sisältö on ohjelman perusteella mm. kaupungin eettisyys- ja yhdenvertaisuustavoitteiden vastainen”, hän ilmoitti. “Tampereen pormestari mm. suojelee paikallista Pride-tapahtumaa ja haluamme tehdä voitavamme yhdenvertaisuuden ja yhtäläisten ihmisoikeuksien puolesta jatkossakin”, Parviainen korosti.

Apulaispormestarin mukaan normaalitilanteissa Tampereen kirjastojen tilavarausjärjestelmä ei kysele tilaisuuksien sisältöjä. Tästä syystä tilavaraus Milonovin ja Starikovin tilaisuutta varten oli mennyt järjestelmässä läpi. Parviaisen mukaan kaupungin ohjeistoa tilanvarausten suhteen tarkistetaan.

Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin puheenjohtaja Kerkko Paananen kiitti Lenin-museota ja apulaispormestari Parviaista nopeasta reagoinnista kansalaisyhteiskuntien edustajien vetoomukseen. “Päätökset vahvistavat luottamustamme suomalaiseen demokratiaan,” Paananen totesi.

Pietarin homovastainen laki astui voimaan maaliskuussa 2012, ja se on tuomittu kansainvälisesti vakavana perusoikeuksien loukkauksena. Vastaavia lakiehdotuksia on sittemmin tehty Venäjän muissa kaupungeissa sekä maan parlamentissa, valtionduumassa. Nämä lakiehdotukset ovat osoitus siitä virallisesti hyväksytystä homofobiasta, joka on voimistumassa Venäjällä. Vitali Milonov on yksi äänekkäimmistä Venäjän HLBTI-yhteisön oikeuksia rajoittavan politiikan kannattajista.

Neuvostototalitarismin hyväksyntä on nyky-Venäjällä tuiki tavallista, ja maan virallinen politiikka tukee hankkeita, jotka estävät venäläisiä tekemästä tiliä oman historiansa kanssa. Nikolai Starikov on kutsuttu Suomeen puolustamaan Stalinia, joka oli vastuussa sotarikoksista itsenäistä Suomea vastaan. Useimmille suomalaisille tämä on sama kuin Venäjällä puolustettaisiin Hitleriä. Yksi Starikovin vierailun järjestäjistä, Johan Bäckman, on avoimesti puolustellut Stalinin ja neuvostojärjestelmän rikoksia.

Bäckmanin johtama ryhmä on harjoittanut homofobista ja totalitaristista propagandaa jo vuosia. Ryhmä on hyökännyt niitä vastaan, jotka tekevät työtä puolustaakseen ihmisoikeuksia Suomessa, Baltian maissa ja Venäjällä. Ryhmä on lisäksi pyrkinyt luomaan eripuraa näiden maiden venäjänkielisen väestön ja viranomaisten välillä ruokkimalla yhteiskunnasta mahdollisesti syrjäytyneiden ihmisten katkeruutta. Ryhmän toiminta on loukkaus kaikkia demokratiaa ja avointa yhteiskuntaa kannattavia kohtaan.

Me allekirjoittaneet kysymme, onko tällaisen vihamielisen propagandan levittäminen sopusoinnussa niiden organisaatioiden eettisten ohjeiden kanssa, jotka ovat antaneet tilojaan käyttöön Helsingissä ja Tampereella järjestettäville tilaisuuksille. Olemme hyvin yllättyneitä, että mainitut organisaatiot ovat valinneet yhteistyökumppaneikseen ryhmiä, jotka pyrkivät murentamaan vapaan ja demokraattisen yhteiskunnan perusteita, mukaan lukien Suomessa. Kehotamme organisaatioita sanoutumaan irti yhteistyöstä näiden ryhmien kanssa ja sitoutumaan ihmisoikeuksiin.

* Amnestyn HLBTI-ryhmä
* Dmitri Dubrovski, Pietarin valtionyliopiston ihmisoikeusohjelman johtaja
* Suomen antifasistinen komitea (SAFKA)
* Suomen PEN
* Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi (FINROSFORUM)
* Krister Karttunen, HLBT-aktivisti
* Tarja Koivumäki, HLBT-aktivisti
* Jevgeni Krishtafovitsh, puheenjohtaja, Center of European Initiatives
* Jukka Mallinen, kirjailija, kääntäjä, Venäjä-tuntija
* Imbi Paju, kirjailija, elokuvaohjaaja
* Venäjän HLBT-verkosto
* Kansainvälinen LGBT-elokuvafestivaali Side by Side
* Ksenia Vahrusheva, Jabloko-puolueen jäsen, EU:n ja Venäjän kansalaisfoorumin hallituksen jäsen

Advertisements

5 Comments

 1. Matti Aalto says:

  Nikolai Starikov on kutsuttu Suomeen puolustamaan Stalinia, joka oli vastuussa sotarikoksista itsenäistä Suomea vastaan. Useimmille suomalaisille tämä on sama kuin Venäjällä puolustettaisiin Hitleriä.

  Joku kohtuus pitäisi olla puolin jos toisinkin.

  Minulle tällainen Stalinin rinnastaminen Hitleriin on ihan silkkaa kommunismin mustastakirjasta revittyä antikommunismia, jolla yritetään peittää Mannerheimin, maamme ruotsalaiseen eliittiin kuuluneen tsaarin kenraalin vastuu sotarikoksistaan niin suomalaisia kuin venäläisiäkin kohtaan.

  Stalin ei todellakaan ole ollut mikään kelpo kommunisti, mutta eipä kyllä stalinkritiikkikään ole kohdistunut Staliniin – etenkään vuoden 1953 jälkeen.

  Minusta vähin mitä Stalinia vastaan elämöiviltä suomalaisilta pitäisi edellyttää on se että he poistaisivat ensin Mannerheimin patsaan Helsingistä.

  Lyhyesti sanottuna: Stalinin patsaan nostaminen jalustalle on hyvin huonoa politiikkaa, aivan yhtä huonoa politiikkaa kuin kommunistien kivittäminen Stalinin patsaan kivittämisen nimissä.

  Poliittiseen toimintaan osallistuvilta ihmisiltä – niin Backmanilta kuin hänen kiivaimmilta vastustajiltakin pitää vaatia suurempaa vastuullisuutta kuin tähän mennessä on ilmennyt. On hyvin ymmärrettävää että Lenin-museo politiikan museona tekee poliittisen päätöksen evätä ko. tilaisuuden järjestäminen omissa tiloissaan.

  Yleisellä tasolla näen kuitenkin hyvin kyseenalaisena ja totalitaristisena politiikkana pyrkiä estämään jonkin poliittisen ryhmittymän toiminta ja tukahduttaa heidän sananvapautensa vaikka he eivät itse kovin paljon sananvapautta kunnioitakaan.

  Minusta olisi parempi idea estää USAn ydinasejärjestelmään integroitujen risteilyohjuksien kuin joidenkin epämiellyttävien poliitikkojen Suomeen tulo.

 2. FINROSFORUM says:

  Antifasismi ja “Venäjän uudet arvot”

  Tiedonantaja-lehden toimittaja Sippo Kähmi selventää blogissaan Helsingissä ja Tampereella pidettäväksi suunniteltujen yleisötilaisuuksien esiintyjien taustoja kirjoituksessaan “Antifasismi ja “Venäjän uudet arvot”. Kähmi kertoo, että tilaisuuksien toinen pääpuhuja, Pietarin lainsäädäntökomitean puheenjohtaja Vitali Milonov, on väittänyt muun muassa, että “homouden synnistä” voi “parantua” rukoilemalla ja paastoamalla. Homolain lisäksi Milonov on halunnut kieltää ulkomaalaisten artistien keikkoja Pietarissa.

  Nikolai Starikov sen sijaan on Kähmin mukaan “salaliittoteoreetikko, josta tulee mieleen lähinnä Venäjän vastine Yhdysvaltain Alex Jonesille“. Starikov on ollut johtohahmo isänmaallis-konservatiivisessa “Venäjän kansalaisten liitossa”, joka on profiloitunut Stalinin kuvilla varustetuilla mielenosoituksilla, Kähmi valottaa. Starikov on perustanut liiton pohjalle pienpuolueen nimeltä “Suuri Isänmaa”, joka ajaa “moraalia ja uskontoa tuhoavan propagandan kieltämistä”, jolla viitataan pääasiassa homoseksuaalisuuteen.

  “Seksuaalivähemmistöjen oikeuksien kieltäminen, viehtyminen kuolemanrangaistukseen ja erikoinen naiskuva, jossa naiset nähdään pyhän isänmaan etua synnyttäjinä palvelevina lastenhoitajina ja kasvattajina tuo epämiellyttävästi mieleen lähinnä 30-luvun Saksan”, Kähmi luonnehtii tilaisuuksien puhujien aatemaailmaa. Tapahtuman yksi järjestäjä, Johan Bäckman, on todennut, että “Venäjällä ei ole homofobiaa”. Näin vain muutama sen jälkeen, kun Volgogradissa tapahtui julma homofobinen murha.

  Suomen työväenpuolueen kunnallisvaaliehdokkaana “antifasistiksi” ja “ihmisoikeusaktivistiksi” itseään kutsuva Bäckman oli kehottanut kieltämään “homopropagandan” levittämisen myös kotikaupungissaan Espoossa. Bäckmanin edustamat mielipiteet ovat saaneet kannatusta myös äärioikeistolta. “Suomessa näyttävästi “antifasismin” nimeä käyttävien tahojen ajatukset ovat niin pikimustan taantumuksellisia, että jopa aidot fasistit ja muut äärioikeistolaiset antavat heille innolla julkisen tukensa”, Kähmi toteaa.

  Kähmi pitää tilannetta kuvottavana ja äärimmäisen vaarallisena. “Jos antifasismin merkitys on onnistuttu lokaamaan ja hämärtämään näin pitkälle, mitä se tarkoittaa sille antifasistiselle liikkeelle, jota kipeästi tarvittaisiin Euroopassa nousevan äärioikeistovaaran torjumiseen?”, Kähmi kysyy. Blogikirjoituksen kommenteissa Joni Pelkonen vastaa: “Ehkäpä venäläisten “antifasistien” tavoitteena onkin yhteistyö suomalaisten kansallismielisten kanssa?” Nämä voimat ovat tehneet Euroopassa yhteistyötä periaatteella “meillä on yhteinen vihollinen, me annamme teidän tehdä maassanne mitä haluatte, me teemme omassamme mitä haluamme”, Pelkonen muistuttaa.

  http://ylivuoto.wordpress.com/2013/05/19/antifasismi-ja-venajan-uudet-arvot/

 3. FINROSFORUM says:

  Tampere yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolella

  Tampereen apulaispormestari Olli-Poika Parviainen valotti blogissaan kaupungin päätöstä peruttaa kaupungin pääkirjastossa pidettäväksi aiotun homofobisen tilaisuuden tilavaraus. Hänen mukaansa “tilaisuudessa oli kyse homofobiasta ja neuvostototalitarismin teemoista”. Tilaisuuden puhujat ovat selitelleet ja kääntäneet päälaelleen Stalinin ajan rikoksia, Parviainen muistutti.

  “Tampereen kaupunki puolustaa ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta. […] Ihmisoikeuksien edistäminen vaatii jatkuvaa valppautta ja tarkkaa poliittista harkintaa. Sananvapauskorttia eittämättä vielä heitellään mutta meidän kantamme on selkeä: ihmisoikeudet ja niihin liittyvät ongelmat eivät ole mikään relativistinen tai vähäteltävä asia”, apulaispormestari Olli-Poika Parviainen korosti.

  http://www.ollipoikaparviainen.fi/blogi/tampere-yhdenvertaisuuden-ja-ihmisoikeuksien-puolella/

 4. Matti Aalto says:

  “Jos antifasismin merkitys on onnistuttu lokaamaan ja hämärtämään näin pitkälle, mitä se tarkoittaa sille antifasistiselle liikkeelle, jota kipeästi tarvittaisiin Euroopassa nousevan äärioikeistovaaran torjumiseen?”, Kähmi kysyy.

  Hyvä kysymys.

  Euroopassa nousevan äärioikeistovaaran torjumiseen tarvitaan kipeästi liikettä joka ymmärtää mm. sen että äärioikeisto nousee vääjäämättä jos yhä räikemmäksi käyvälle porvarilliselle politiikalle ei löydy proletaarista vaihtoehtoa.

  Tätä nykyä hyvin suuri osa eurooppalaisesta vasemmistosta on kuin kusi sukassa suurten haasteiden edessä – näin vaikka tämän yhä jatkuvan talouskriisin puhkeamisesta on kulunut jo viisi vuotta.

  Kreikan Kommunistinen Puolue on toki linjannut hyvin selvästi että maan velkariisiä ei voida hoitaa ilman massiivista velkojen mitätöimistä, eikä sen tavoitteleminen eurojärjestelmän eikä Euroopan Unionin puitteissa ole REALISTISTA. Kuitenkin mm. Syriza on antanut tukensa ja arvovaltansa sille että maa pysyy EMUssa. Jos tällainen haakailu ei anna parempia pelikortteja äärioikeistolle, niin mikä sitten?

  Sitten vastaus:

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/11
  http://aanestyseusta.fi/

  Ei venäläinen oikeistolaisuus tietenkään ole yhtään sen parempaa kuin länsieurooppalainen-angloameriikkalainen oikeistolaisuuskaan. Oleellista on kuitenkin se että se on venäläinen oikeistolaisuus on vakavasti otettava vitsaus lähinnä vain venäjällä, suomessa se on lähinnä kumiankkaan verrattava uhka.

  Sen sijaan länsieurooppalainen-angloameriikkalainen oikeistolaisuus muodostaa hyvin vakavan uhan koko planeetan koko elokehälle.

 5. FINROSFORUM says:

  Työväenyhdistys: ”Bäckmanin turha tuoda joukkojaan tänne”

  “Turha [Bäckmanin] on joukkojaan tänne tuoda”, Tampereen työväenyhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Laihanen sanoo. Hänen mukaansa tilaisuutta ei voisi järjestää työväentalolla edes periaatteessa: “Jos kaupunki on evännyt tilaisuuden noilla perusteilla, niin eihän tuollainen tilaisuus sovi meidän arvomaailmaamme alkuunkaan. Uskon, että kaupungilla on erittäin pätevät syyt tilaisuuden epäämiseen. Samat syyt tulevat meillä vastaan.”

  http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194814737710/artikkeli/tyovaenyhdistyksen+toiminnanjohtaja+backmanin+turha+tuoda+joukkojaan+tanne+.html

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: