Home » News » Kansanedustajat Konttorin koukussa

Kansanedustajat Konttorin koukussa


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

RISI

Venäjän strategisten tutkimusten instituutti (RISI) järjestää Helsingissä “yhteistyökonferenssin”, johon alustajiksi on kutsuttu Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kivisen ohella liuta putinismin paikallisia propagandisteja ja juoksupoikia: Jon Hellevig, Peter Iiskola, Kyösti Kozlov ja Jyrki Leivonen. RISI ilmeisesti katsoi, että provokaattori Johan Bäckmanin sisällyttäminen suoraan ohjelmaan olisi karkottanut kaikki normaalit ja säädylliset ihmiset. Hämmentävää on se, että puhujiksi ovat kuitenkin suostuneet myös Putinin johtaman Yhtenäisen Venäjän sisarpuolueen kokoomuksen kansanedustajat Pertti Salolainen ja Kimmo Sasi. Diktatuurin kärpästen surina ei näytä häiritsevän kansanedustajiamme.

RISI on Venäjän presidentin hallinnon rahoittama organisaatio, jolla on useita toimistoja Venäjällä ja ulkomailla. Instituuttia johtaa Venäjän ulkomaantiedustelun kenraaliluutnantti Leonid Reshetnikov. Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuksen professorin Timo Vihavaisen mukaan RISIn ideologiassa Venäjän imperiumilla, Euraasian liitolla, ortodoksisella uskonnolla ja Venäjän sotilaallisilla perinteillä ja yleensä imperiaalisella isänmaallisuudella on keskeinen asema. Reshetnikov tuntuu pitävän venäläisiä imperiaalisena kansana, jolla on Jumalan edessä vastuu toisista kansoista. Hänen asenteensa Stalinin rikoksiin vastaa Bäckmanin ja muiden Holodomorin kieltäjien uskontunnustusta.

RISIn Helsingin konttoria johtaa historian professori Vladimir Baryshnikov, jonka Suomen vastaista propagandaa Bäckmanin viharyhmä on ahkerasti levittänyt. Vladimir Baryshnikovin edesmennyt isä, Nikolai Baryshnikov, vääristeli professori Vihavaisen mukaan historiaa “stalinistisen propagandasapluunan mukaisesti”. Baryshnikov tuntui “redusoivan koko todellisuuden sen “poliittisesta olemuksesta” johtuvaksi, ja tähän olemukseen näköjään kuuluu se, että neuvosto-osapuoli pyrki aina toteutuneeseen vaihtoehtoon, joka oli oikeutettu”, Vihavainen kirjoitti. RISIn toiminnan ideologinen ja propagandistinen pohja noudattaa siis vanhaa kaavaa, josta Moskovan äänitorvien tuntuu olevan vaikea irtaantua.

“Yhteistyökonferenssin” aiheiksi on valittu eklektinen soppa, josta symposiumin alustajat ammentavat tekosyitä parjata Suomea, sen historiaa ja nyky-yhteiskuntaa. Bäckmanin ja Tehtaankadun luottomies, asianajaja Jyrki Leivonen puhuu “yksityishenkilöiden oikeudellisista ongelmista suomalais-venäläisissä suhteissa”. Rahaliikennettään suomalaisen maahanmuuttajayhdistyksen kautta kierrättävän “Venäjän maanmiesten koordinaationeuvoston” puheenjohtaja Galina Judina-Lazareva esittäytyy tilaisuudessa. RISIn propagandapäällikkö Marina Pavlikova puhuu “tiedotusvälineiden roolista Venäjän ja Suomen suhteissa”: ehkä tavoitteena on yrittää uudelleen suomalais-venäläisen journalistiyhteistyön haltuunottoa sen jälkeen, kun suunnitelma epäonnistui joulukuussa 2012 järjestetyssä mediakonferenssissa?

Baltian maiden turvallisuuspoliisien vuosiraporteissa tällaiseen vaikuttaja-agenttien toimintaan on kiinnitetty toistuvasti huomiota. Viron tiedustelupalvelu KAPO on havainnut Venäjän käyttävän maassa toimivia kansalaisjärjestöjä oman politiikkansa välineenä. Suomi-Venäjä-Seura suunnittelee lisäävänsä yhteistyötä Venäjän vaikutusvaltaa ns. lähiulkomailla valvovan Rossotrudnitshestvon kanssa. Rossotrudnitshestvon johtajan Konstantin Kosatshevin mukaan viraston budjettia on määrä kasvattaa 9,5 miljardiin ruplaan vuoteen 2020 mennessä. Suomalaiset tiedustelulähteet ja Venäjä-tutkijat ovat nähneet Venäjän toimintatavoissa erikoisia piirteitä. “Hyvän naapurisovun nimissä [Tehtaankadun] kannattaisi pysyä varsinaisessa tehtävässään”, dosentti Arto Luukkanen totesi Etelä-Saimaan haastattelussa.

Kerkko Paananen

Kirjoittaja on Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin (FINROSFORUM) puheenjohtaja.


Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: