Home » News » Miljoona uzbekkia

Miljoona uzbekkia


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

Uzbekit

Venäjälle saapui kuluvan vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana yli 11 miljoonaa ulkomaalaista, mikä oli lähes 10 % enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna, Venäjän maahanmuuttovirasto (FMS) tiedottaa. FMS rekisteröi tammi-kesäkuussa kaikkiaan 3,6 miljoonaa ulkomaalaista, mikä oli noin puoli miljoonaa vähemmän kuin viime vuonna. Näistä lähes 80 % oli IVY-maiden kansalaisia, mukaan lukien yli miljoona Uzbekistanin, melkein puoli miljoonaa Tadzhikistanin ja alle 300 000 Ukrainan kansalaista.

Ulkomaalaisen työlupia myönnettiin Venäjällä tammi-kesäkuussa kaikkiaan lähes 800 000 kappaletta. Vierastyöläisistä 60 % työskentelee keskisessä ja luoteisessa federaatiopiirissä. Eniten vierastyöläisiä saapui Moskovaan, Pietariin, Leningradin oblastiin, Moskovan oblastiin ja Krasnodarin alueelle. Vierastyöläisistä 38 % on töissä rakennusteollisuudessa, 16 % palvelualoilla, 10 % teollisuudessa ja 8 % kaupan alalla. Ainoastaan hieman yli 30 000 vierastyöläistä on koulutettua tai korkeasti koulutettua työvoimaa.

Venäjän väestönlaskennassa vierastyöläisten suuri määrä ei juuri näy. FMS:n pääjohtajan mukaan vain noin 0,5 % ulkomaalaisista asuu Venäjällä pysyvästi. Vuoden 2010 väestönlaskennan tietojen perusteella maassa olisi ollut vain alle 700 000 ulkomaiden kansalaista. Uzbekkeja Venäjällä oli ainoastaan alle 300 000, joista yli 130 000 oli Uzbekistanin kansalaisia. Tadzhikkeja oli 200 000, joista noin 87 000 oli Tadzhikistanin kansalaisia. Azereita maassa oli 603 000, joista vain noin 68 000 oli Azerbaidzhanin kansalaisia.

Venäjällä on numeerisesti eniten vierastyöläisiä Euroopassa ja toiseksi eniten maailmassa, Yhdysvaltain jälkeen. FMS:n mukaan Venäjällä oli vuoden 2012 alussa 9,5 miljoonaa ulkomaalaista, joista 4,4 miljoonaa työskenteli ilman työlupaa. Uzbekistanin kansalaisista 54 % työskenteli maassa laillisesti, Tadzhikistanin kansalaisista 40 %, Kirgisian kansalaisista 33% ja Ukrainan kansalaisista vain 16 %. Moskovaan saapuu joka vuosi yli 2 miljoonaa ulkomaalaista; virallisesti heistä on töissä vain alle 300 000.

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: