Home » News » Petšoranmeren piraatit

Petšoranmeren piraatit


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

Free The Arctic 30

Ympäristöjärjestö Greenpeace järjestää mielenosoituksen Venäjällä tutkintavankeudessa olevien aktivistiensa puolesta lauantaina 5. lokakuuta Helsingissä. Kokoontuminen on kello 13:00 Kiasman edessä, josta marssitaan Venäjän suurlähetystölle vaatimaan Gazpromin arktista öljynporausta vastustaneiden aktivistien vapauttamista.

Keskiviikkona 18. syyskuuta kaksi Greenpeacen aktivistia, suomalainen Sini Saarela ja sveitsiläinen Marco Weber, otettiin kiinni Petšoranmerellä, Venäjän Arktiksella. He olivat osoittamassa mieltään arktista öljynporausta vastaan Gazpromin öljynporauslautta Prirazlomnajalla.

Seuraavana päivänä 19. syyskuuta Venäjän turvallisuuspalvelun rannikkovartiosto nousi Greenpeacen laivalle Arctic Sunriselle, joka järjestön mukaan oli kansainvälisillä vesillä. Rannikkovartioston aseistetut miehet pitivät 30 Greenpeacen aktivistia kiinniotettuina viisi päivää, kun alusta hinattiin kohti Murmanskin satamaa.

Perille päästyään aktivistit vietiin kuulusteltavaksi, ja 26. syyskuuta Murmanskissa pidetyssä oikeudenkäynnissä suurin osa aktivisteista tuomittiin mahdollisten merirosvousepäilyjen vuoksi tutkintavankeuteen kahden kuukauden ajaksi. Greenpeace vaatii kaikkien aktivistien vapauttamista välittömästi.

Alankomaat on kansainvälisen merioikeuden perusteella pyytänyt Venäjän viranomaisia vapauttamaan aluksen ja sen miehistön välittömästi. Alankomaat aikoo myös selvittää, mitkä juridiset askeleet ovat mahdollisia, mukaan lukien mahdollisuus viedä asia kansainväliseen merioikeustuomioistuimeen.

Presidentti Sauli Niinistö totesi osallistuessaan Vladimir Putinin isännöimään arktiseen huippukokoukseen, että Venäjä noudattaa epäilemättä omaa lainsäädäntöään, ja että siihen on hyvin vaikea sanoa mitään. Yle Uutisten haastattelussa Niinistö antoi ymmärtää, että Venäjän oikeuskulttuuria ei pitäisi arvostella ulkopuolelta.

Valtiojohdon oppi on mennyt hyvin perille kotimaisten sanomalehtien pääkirjoitustoimittajille. Aamulehti varoitti pääkirjoituksessaan, että “venäläiset voivat ärsyyntyä ulkopuolelta tulevista neuvoista”. Karjalaiselta riitti ymmärrystä Venäjän tuomiolle “maan sisäisiin asioihin puuttuneille ulkomaalaisille kansalaisaktivisteille”.

Kehitysministeri Heidi Hautala lähetti lämpimät terveiset Venäjän pidättämille Greenpeace-aktivisteille. Vihreiden puoluevaltuuskunnassa puhunut Hautala totesi, että rauhanomaiseen mielenosoitukseen osallistuneille aktivisteille langetettu tuomio oli selvästi ylilyönti. Aktivisti ei ole merirosvo, hän korosti.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäen mielestä kenenkään ei pitäisi joutua vankilaan rauhanomaisesta aktivismista. Hänen mukaansa Greenpeacen aktivisteja vastaan esitetty syyte merirosvoudesta oli “täysin absurdi”. Pitkä vankeustuomio rauhanomaisesta aktivismista on kohtuutonta, hän totesi Facebookissa.

Niinistön ja Putinin tapaamisessa Salehardissa keskusteltiin suomalais-venäläisen telakkayhteistyön syventämisestä. Rosneftin johtajan Igor Setšinin kontrolloima Venäjän valtion telakkayhtiö OSK omistaa puolet Hietaniemen telakasta, joka valmistaa arktisia aluksia. Helsingin Sanomien mukaan Venäjällä on strateginen intressi Suomen telakoihin.

Shell suunnitteli koeporauksia arktisilla vesillä Alaskan edustalla, mutta jäädytti hankkeen useiden onnettomuuksien jälkeen. Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila on sopinut samanlaisesta hankkeesta Gazpromin kanssa. Hankkeesta hyötyvät ennen kaikkea sveitsiläisten pankkitilien omistajat.

Helmikuussa 2011 Venäjän puolustusministeri vakuutti maansa vastustavan arktisen alueen militarisoimista. Syyskuussa 2011 Venäjä varoitti, että alueen ongelmia ei ratkaistaisi sotilaallisella läsnäololla. Helmikuussa 2013 Putin syytti “Venäjän vihollisia” arktisen alueen strategisen tasapainon horjuttamisesta. Syyskuussa 2013 Putin ilmoitti Venäjän avaavan uudelleen pysyvän sotilastukikohdan alueella.

Advertisements

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: