Home » News » Diktatuurin kärpäset politiikan tunkiolla

Diktatuurin kärpäset politiikan tunkiolla


The Finnish-Russian Civic Forum (FINROSFORUM) promotes cooperation between the peoples of Finland and Russia by supporting civic initiatives for democracy, human rights, and free speech.

Archives

Advertisements

Jb

Neljä kansalaisaktivistia ja Venäjän tuntijaa ovat allekirjoittaneet julkisen kannanoton, jossa he tuomitsevat dosentti Johan Bäckmanin ns. Suomen “antifasistisen” komitean (SAFKA) toiminnan ja Kremlin propagandakampanjan Suomea vastaan. Allekirjoittajat vetoavat suomalaiseen kansalaisyhteiskuntaan, että se esittäisi arvion SAFKAn toiminnasta. Allekirjoittajien mielestä Venäjän tapaa tehdä politiikkaa Suomessa asuvien hädänalaisten ihmisten tilanteella ei voida hyväksyä.

Propagandakampanja uhka Suomen ja Venäjän suhteille?

Viime vuosina Suomen ja Venäjän suhteita on sekoitettu yksittäisten perheiden ongelmilla. Ensin oli Venäjälle kaapatun ja sieltä takaisin kotiin tuodun pikkupoika Anton Salosen tapaus. Sittemmin julkisuuteen ovat ryöpynneet muun muassa Turussa huostaan otetun Robert Rantalan tapaus, Valentina Putkosen tyttären huostaanottotapaus ja Irina Antonovan karkotukseen liittyvä kohu.

Näitä yksittäistapauksia yhdistää se, että jo paljon ennen kuin tapaukset nousivat mediaan Suomessa ja Venäjällä, niitä oli lietsottu Helsingin yliopiston dosentin Johan Bäckmanin perustaman “Suomen antifasistisen komitean” (SAFKA) verkkosivustolla. Bäckman esiintyy ahkerasti julkisuudessa tapausten yhden osapuolen edustajana. Hänen mielestään tapaukset, joihin hän on sekaantunut, eivät ole yksityisiä vaan valtiollisia asioita.

SAFKAn aktiivit esiintyvät asiantuntijoina Venäjän median ja viranomaisten suuntaan. Komitean levittämät liioitellut ja vääristellyt väitteet ovat levinneet kulovalkeana itänaapurin mediassa. Dosentti Johan Bäckmanista on tullut Kremlin ohjastamien valtiollisten tv-kanavien vakiohaastateltava. Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin lapsiasianvaltuutettu Pavel Astahov on jo kahdesti matkustanut Suomeen ja antanut sen jälkeen Suomen viranomaisten toimintaa parjaavia lausuntoja.

***

SAFKA hakee yksittäisiä ongelmatapauksia Suomen venäläisväestön keskuudesta, joita komitean aktiivit sitten paisuttelevat, yleistävät ja värittävät luottaen siihen, että viranomaisten vaitiolovelvollisuus estää jopa ilmeisten asiavirheiden oikaisun. Ryhmän sivustolla väitetään, että Suomessa harjoitetaan järjestelmällistä sortoa venäläisiä vastaan. Komitean väitteiden mukaan Suomessa leviää hyökyaallontapainen venäläisviha. Suomen viranomaisten toiminnan SAFKA esittää rasistisena ja fasistisena.

SAFKAn pyrkimyksenä on lietsoa epäluottamusta Suomen venäjänkielisen väestön ja viranomaisten välille. Propagandalla koetetaan ruokkia mahdollisesti syrjäytyneiden maahanmuuttajien katkeruutta. Komitea haluaisi kai synnyttää Suomen venäläisvähemmistön keskuuteen joukon, joka katsoo venäläisyyttään loukatun, ja jota Kreml voisi sitten sisä- ja ulkopolitiikassaan hyödyntää. Muistissa on vielä komitean toiminta vuonna 2007, kun Virossa viranomaisten ja venäläisnuorison ristiriidat kärjistyivät ns. Pronssiyön mellakoiksi.

SAFKAn toiminta loukkaa kaikkia demokraattisia venäläisiä ja suomalaisia. Ennen muuta se loukkaa suomalais-venäläisiä perheitä ja Suomen venäjänkielistä väestöä, jonka hyvin alkaneen integraation suomalaiseen yhteiskuntaan Kremlin rohkaisema kyyninen agitaatio nyt pyrkii pysäyttämään. Tämä toiminta voi pahimmillaan jopa uhata Suomen hedelmällistä monikulttuuristumista. Puolustuskyvyttömien lasten ja vanhusten käyttäminen tässä kyynisessä propagandassa on erityisen kuvottavaa.

***

Johan Bäckmanin luotsaama “Suomen antifasistinen komitea” on toiminut vuodesta 2008. Ryhmällä on sen oman ilmoituksen mukaan noin 100 jäsentä. Komitean aktiivit, joita ovat Bäckmanin lisäksi Juha Molari, Leena Hietanen, Risto “Abdullah” Tammi, Petri Krohn ja Janne Nummela, tuottavat ryhmän sivustolle jatkuvalla syötöllä vihakirjoituksia, joissa mustamaalataan härskillä tavalla yhtä tai toista suomalaista Venäjän pääministerin Vladimir Putinin politiikan kriitikkoa. SAFKAn tavoite on myrkyttää Venäjän yleistä mielipidettä Suomea ja suomalaisia vastaan.

SAFKA on pyrkinyt kosiskelemaan myös suomalaista laitavasemmistoa esiintymällä sosialismin kannattajana. Tosiasiassa ryhmittymän ajama politiikka on puhtainta putinismia. Putinismi on poliittinen ideologia, jonka sisältö on autoritarismi ja päämäärä rahan riistäminen kansan selkänahasta. Olisimme toivoneet, että diktatuurin kärpästen surina olisi jo taakse jäänyttä, mutta näköjään historia toistaa itseään. Nämä putinismin pillipiiparit parjaavat karkeasti Kremlin autoritäärisen politiikan arvostelijoita Suomessa.

Yleinen mielipide on katsonut sivusta tätä parjaus- ja propagandakampanjaa. Vetoamme suomalaiseen kansalaisyhteiskuntaan, että se esittäisi arvion näistä suurvallan käsikassaroista. Ihmettelemme Suomen valtiovallan passiivisuutta tilanteessa, jossa Kreml yrittää pilata sekä Venäjän suuren yleisön että Suomen venäjänkielisten Suomi-kuvan. Venäjän tapaa tehdä sisä- ja ulkopolitiikkaa käyttämällä hyväksi Suomessa asuvien hädänalaisten ihmisten tilannetta ei maiden välisissä suhteissa voida hyväksyä.

Jukka Mallinen,
kääntäjä, venäläisen kulttuurin tuntija

Ville Ropponen,
toimittaja, tietokirjailija

Kerkko Paananen,
kansalaisaktivisti

Mikael Storsjö,
yrittäjä, kansalaisaktivisti

Advertisements

2 Comments

  1. […] johtama ryhmä on harjoittanut homofobista ja totalitaristista propagandaa jo vuosia. Ryhmä on hyökännyt niitä vastaan, jotka tekevät työtä puolustaakseen ihmisoikeuksia Suomessa, Baltian maissa ja […]

  2. […] Yhtenäisen Venäjän sisarpuolueen kokoomuksen kansanedustajat Pertti Salolainen ja Kimmo Sasi. Diktatuurin kärpästen surina ei näytä häiritsevän […]

Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: